Hogeschool Windesheim viert Paarse Vrijdag: ‘Het moet vooral duidelijk zijn dat iedereen hier welkom is’

Op vrijdag 10 december kleurt heel Windesheim paars. Tenminste als het aan studente Femke Straub (19) ligt. Samen met andere studenten en docenten is zij volop bezig met de voorbereidingen voor Paarse Vrijdag.

“Tot nu toe gaat het heel goed! Het is een zeer gedreven team vol mensen die Paarse Vrijdag heel graag een mooie dag willen maken op onze school. Niemand is bang om taken op zich te nemen en aan de slag te gaan. Het is erg leuk om in zo’n enthousiast team hiermee bezig te zijn”, vertelt ze.

Paarse week op Windesheim
Met nog twee dagen tot de grote dag zijn ze volop bezig om te zorgen dat iedere student weet dat aanstaande vrijdag Paarse Vrijdag is. “Er liggen leuke plannen, maar daarover kan ik nog niet te veel zeggen, ook omdat corona voor veel onzekerheid zorgt over wat allemaal wel of niet kan doorgaan. Iets dat sowieso doorgaat is de podcast. Hierin gaan we praten over in hoeverre mensen zich veilig voelen op Windesheim om te kunnen zijn wie ze zijn.”

En dat doen ze met een enthousiaste groep, van studenten tot docenten. Iedereen helpt mee. “In het team zitten allerlei mensen die dagelijks rondlopen op Windesheim, dus ook veel docenten van verschillende domeinen die dit onderwerp belangrijk vinden. Zelf ben ik vooral bezig met de podcast. Ik zal er zelf ook aanschuiven om te praten over hoe het is om als queer student te studeren aan Windesheim. Deze podcast zal live gaan op Paarse Vrijdag.”

Iedereen is welkom
Het is voor Femke niet de eerste Paarse Vrijdag waar ze zich voor inzet. Ze vindt het dan ook belangrijk om deze editie wederom haar steentje bij te dragen. “Het is een thema dat naar mijn mening niet genoeg belicht kan worden. Het is heel belangrijk om aandacht te schenken aan diversiteit en inclusiviteit, want zo zorg je ervoor dat mensen zich veilig voelen. Het is cruciaal voor een goede educatie of werkomgeving. Paarse Vrijdag hoort een feestje te zijn en ik wil dat feestje natuurlijk graag vieren. Het moet vooral duidelijk zijn dat iedereen hier welkom is.”

“Paarse Vrijdag hoort een feestje te zijn en ik wil dat feestje natuurlijk graag vieren.” 

Goed gevoel
Het is een onderwerp dat Femke erg aan het hart gaat. “Ik ben zelf queer en ik was voordat ik aan mijn studie begon al veel bezig met diversiteit en inclusiviteit op mijn middelbare school. Daar was het toen nog hard nodig en ik merkte dat het echt hielp om dit soort activiteiten te organiseren, mensen gingen zich fijner voelen en je merkte ook dat er een stuk minder vervelende opmerkingen werden gemaakt.”

“Toen ik ging studeren miste ik het wel om hiermee bezig te zijn. Ik heb me altijd heel veilig gevoeld op Windesheim en was nog op zoek naar een manier om ook op deze school met dit thema bezig te gaan. Dit jaar kreeg ik daar de kans voor toen ik werd uitgenodigd om mee te denken bij de brainstorm. Ik zie nu al dat het met mij veel doet om hier weer mee bezig te zijn en het maakt me ook enthousiast voor eventuele verdere activiteiten in de toekomst.”

“Iedereen moet weten dat het oké is om jezelf te zijn.” 

Jezelf zijn
Deze week staat zowel online als offline in het teken van Paarse Vrijdag. Van een online pubquiz op donderdag tot een interessante podcast op vrijdag. Femke gaat genieten van alle activiteiten, maar heeft ook een doel voor deze week. “Ik hoop dat we mensen kunnen activeren om het feest lekker mee te vieren en dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van de activiteiten in de Paarse Week. Hopelijk kunnen we mensen bereiken en ze laten zien dat dit thema heel belangrijk is voor Windesheim en alle mensen die hier rondlopen. Iedereen moet weten dat het oké is om jezelf te zijn. We maken er een mooie week van en hopelijk is het een opzetje voor nog meer activiteiten in de toekomst.”

Foto: rawpixel / Freepik

Leave comment