Het is vandaag Wereldboekendag: check hier wat je vandaag kunt gaan doen!

De internationale dag van het boek en de auteursrechten, oftewel: Wereldboekendag. Sinds 1995 vindt deze dag jaarlijks op 23 april plaats. Ondanks het feit dat het geen nationale feestdag is, en je hier dus geen vrij voor krijgt, wordt er wel in meer dan 100 landen aandacht aan besteed.

 Het is een initiatief vanuit UNESCO, de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, waarbij ze iedereen willen aanmoedigen om het plezier van lezen te (her)ontdekken en het belang ervan in te zien. De datum 23 april is uitgekozen, omdat in Spanje bijna 100 jaar geleden deze dag al in het teken stond van boeken. Het is ook de sterfdag van een aantal belangrijke schrijvers, zoals: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega en Josep Pla.

Sinds 2002 wordt de dag georganiseerd door Stichting Read to Grow. Tijdens deze dag zetten zij zich in om zoveel mogelijk Engels- en Franstalige boeken te verzamelen. Een actie waar veel scholen aan meedoen. Zo willen ze aandacht geven aan de schaarste en het belang van goede boeken en leesmateriaal in ontwikkelingsboeken.

Een paar leuke tips om vandaag te doen:

  1. Bezoek de minibieb bij jou in de buurt en zoek een leuk boek uit. Lever daarbij een boek dat je zelf al vaker hebt gelezen in, dan kan een ander daar weer plezier van hebben! Weet je zo gauw een minibieb bij jou in de buurt te vinden? Lees dan snel dit artikel.
  2. Doe een blinde boekenruil met iemand die je kent. Jullie kiezen uit jullie eigen boekenkast een boek voor elkaar uit die de ander per se moet lezen. Ontdek op deze manier nieuwe en verrassende boeken!
  3. Maak een afspraak bij de afhaalbibliotheek. Misschien lukt dat niet meer vandaag, zet het dan op de planning voor volgende week. Dan weet je zeker dat je nieuwe boeken kunt gaan lenen.
  4. Heb je kinderen of kleine broertjes of zusjes? Neem dan vanavond zeker even de tijd om hun favoriete verhaal voor te lezen in plaats van een serie te kijken. Zo heb je een leuk momentje samen en (her)ontdek je de kracht van voorlezen misschien weer.

Boek van de week
Zelf nog op zoek naar inspiratie voor een leuk en interessant nieuw boek? Neem dan eens een kijkje bij onze rubriek Boek van de week. In deze rubriek lichten we iedere week een boek uit dat je zeker eens gelezen moet hebben. We leggen je daarbij precies uit waarom!

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment