“Het is niet terecht dat Bikelife veel kritiek krijgt”

Joël (12) is lid van jongerengroep Bikelife in Krakeel. De groep heeft regelmatig te maken gehad met politie en handhaving. Zo steken ze onder andere vuurwerk af, hangen ze rond het park en de basisscholen in de wijk, en racen ze achter elkaar aan op hun fietsen en scooters. Sommige van de oudere jongeren dealen en gebruiken drugs. Toch is het volgens Joël niet terecht dat Bikelife kritiek krijgt van ouderen uit de wijk die klagen over overlast.

“We zijn met twintig jongeren en de oudste is 16. Sommige jongeren maken dingen stuk zoals het klimrek op het schoolplein of bankjes, en sommigen gebruiken drugs. Maar dit doet niet iedereen. En we steken soms vuurwerk af. Er heeft wel eens iemand een nitraat naar iemand gegooid en diegene had toen heel lang een piep in zijn oor. Sommige vrienden van mij zijn wel eens achtervolgd door de politie. We vinden het vooral leuk om wheelies te doen met onze fietsen.”

Volgens Joël zou het fijn zijn als er meer ruimte was voor hun om te ravotten en te fietsen. “De gemeente zou een goede hangplek kunnen opzetten in Krakeel zodat omwonenden geen last hebben van ons. En ik snap niet waarom er zo moeilijk wordt gedaan over vuurwerk afsteken. Als regels rondom vuurwerk versoepeld zouden worden is het minder aantrekkelijk om te doen. Nu is het spannend omdat het verboden is.”

Joël voelt zich een echte Krakeler en woont met plezier in de wijk. “Ik weet dat deze wijk gezien wordt als een probleemwijk. Dronken lui gooien dingen kapot en laten afval achter. Er is een groep van 18 tot 20-jarigen die in drugs dealt. Maar dat is niet iedereen. En zeker niet iedereen van Bikelife. Dus dat Bikelife de schuld krijgt van deze problemen vind ik niet terecht.”

Joël is een fictieve naam gekozen vanwege privacy van de bron. De echte naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie.