De Buurtfabriek:  De hoeksteen van de buurt

Wanner de zon ondergaat en de lantarenpalen beginnen te branden komt een golf aan gezelligheid de Buurtfabriek binnen. De hoge stemmetjes vermengen zich met een zware stem. Ze lachen en gieren. Het is donderdagavond, ook wel de breiavond genoemd in de Buurtfabriek in Voorstad. De brei- en haaknaalden gaan door de rondte om zo de mooiste sjaals, mutsen en truien te maken in de traditionele roodgele kleuren van de Deventer voetbalclub Go Ahead Eagles. Dat de gezelligheid ervan afspat is geen leugen, echter heeft deze ouderwetse maar toch flamboyante breiclub een groter doel; verbinding en acceptatie creëren in de wijk.

Door: Jeroen Jansen en Isabel Molema

Het is meer dan een trui breien

De breiclub vloeit voort uit een project dat is opgestart in 2015. Voorstad Verbindt de naam van de breiclub werd gesteund door kunstenares en projectleidster Kim Arntzen en Saskia Hoppe. Hun doel was om meer verbinding en participatie in de wijk Voorstand te creëren onder de buurtbewoners en met succes.

De breiclub kreeg al snel steeds meer animo er ontstond een harde kern. Het is niet zomaar een club, maar het is familie. Ze delen lief en leed met elkaar, ondersteunen elkaar waar nodig en iedereen is altijd welkom. Het bijzondere aan deze breiclub is dat iedereen zo verschillende is en een uniek karakter heeft. Wij stellen het hart van de breiclub even aan jullie voor;

Saskia (projectleidster), Joke (de oudste van het stel), Alie & Alie (zijn onafscheidelijk van elkaar), Ralph (de enige man van de groep), Ria (groot Go Ahead Eagles fan), Cristina (pikt alles snel op), Kitty & Rosalie (ma en dochter die er vanaf het begin bij waren).

Zoete inval

Buiten het breien om is gezelligheid een belangrijk aspect van Voorstad Verbindt. ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’ luidt de slogan. Dit is ook echt terug te zien in de diversiteit van deze groep breisters;

Cristina, een warme en liefdevolle vrouw kwam zes jaar geleden vanuit Syrië naar Deventer. Ze sprak nauwelijks Nederlands en had geen verstand van breien. Ze kwam te wonen in de Bierstraat tegenover de Buurtfabriek. Elke donderdagavond zag ze hoe de dames en Ralph aan het keuvelen waren. Ze werd nieuwgierig en trok de stoute schoenen aan en ging naar de breiclub. ‘Toen ik na de eerste keer thuiskwam zei ik tegen mijn dochter; ik ga nooit meer! Ik verstond ze niet en snapte niks van breien. Wat ingewikkeld!’. De club dacht daar anders over. De breidames pakten haar huis helemaal in met een breiwerk om haar een warm welkom in de wijk te geven. Christina is nu een pro in het haken van mooie en kleurrijke bloemen. Ze zet zich nu zelfs in om vrouwen die gevlucht zijn Nederlands te leren en om haar haakkunsten voort te zetten. Dit allemaal door een ‘breiclubje’.

Het gouden hart

Buiten het breien om is de Buurtfabriek de hoeksteen van Voorstad-Oost. Er worden kookpotjes georganiseerd voor bewoners met een kleinere portemonnee. Daarnaast worden er ook inloopuren georganiseerd om een bakkie koffie te drinken. Een aantal dames van de breiclub zijn als vrijwilligers bij veel van deze activiteiten betrokken. Ze maken oer-Hollandse stamppot of pittige curry’s om de buurt van verschillende keukens te laten proeven, maar ook om zo mensen meer in verbinding te brengen met elkaar.

De vrouwen zetten zich elke dag in om Voorstad-Oost een veilige en prettige wijk te maken. Ze hebben allemaal een goud hart.

Een van deze vrouwen met een zo goud hart is Ria, een echte Deventerse die geboren en getogen is in Voorstad. Ria is vaak te vinden in de Buurtfabriek, ook toen het buurthuis nog op een andere locatie zat. Ria is van alle markten thuis! Ze zit namelijk niet alleen bij de harde kern van de breiclub, maar ook bij die van Go Ahead Eagles. Elke thuiswedstrijd verkoopt zij de pracht en praal van de breiclub om zo een extra centje te hebben voor de Buurtfabriek. Je zou denken wat een drukke vrouw voor haar oude dag, maar dit bezig bijtje is niet te stoppen! Want ze is ook vrijwilligster bij de Helpende Handjes die zich inzetten voor de spruiten van de Voorstad. Ondanks haar enorm liefde voor deze wijk heeft ze het wel zien veranderen door de jaren heen. Tegenwoordig voelt Ria zich niet altijd veilig in haar eigen buurt. De breiclub en de Buurtfabriek helpen haar om de onveiligheid te ontvluchten in haar eigen wijk.

Breien, de nieuwe trend in de toekomst?

De betrokkenheid van mensen als Ria heeft niet iedereen in Voorstad. De wijk is veranderd door de jaren heen. Dit beamen meerdere vrouwen uit de breiclub ook. Toch geven deze dames en heer niet op om meer bekendheid te werven voor de Buurtfrabriek.

Sinds de start van de breiclub wordt er geprobeerd verbinding en betrokkenheid te vergroten in Voorstad-Oost. Dit doet de club niet alleen. Samen met andere organisaties in Voorstad-Oost worden projecten en ideeën bedacht om de verminderende buurschap in de wijk onder de aandacht te brengen. Zo kwam er een samenwerking tussen de breiclub en Go Ahead Eagles op de donderdag breien de dames mutsen en sjaals die verkocht worden bij elke thuiswedstrijd. Dit doen Ria en Saskia met veel liefde.

De samenwerking met Go Ahead Eagles gaat verder dan dat. Samen met meer dan honderd fanatieke breiers werd er in 2017 een heuse sjaal van 3 kilometer gebreid. Deze sjaal begon op de grasmat van de Adelaarshorst (het stadion van Go Ahead Eagles) en werd uiteindelijk drie kilometer lang. De creatieve kunsten van de club is niemand ontgaan. Kranten stonden er vol mee. Ook hebben ze de hele brink ingepakt, waar mensen op de dag van vandaag nog over kletsen. Op deze manier wil Voorstad Verbindt buurtbewoners inspireren om de verbintenis aan te gaan met hun buurtgenoten. Ook is het een plek van veiligheid en een moment voor jezelf. Een warm bad.

De Buurtfabriek begon als Villa Voorstad en vestigde zich aan de Bierstraat 52. Na een aantal jaar op deze locatie te hebben gezeten verhuisde het buurthuis naar het schoolgebouw verderop op nummer 54. Het buurthuis is op alle werkdagen geopend.