Het is belangrijk dat jongeren zich laten vaccineren

Weer naar school gaan, een terrasje pakken, of lekker naar de sportschool? Iedereen heeft wel iets wat hij/zij mist door corona. Volgens het ministerie van volksgezondheid is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen worden gevaccineerd om weer terug te gaan naar het oude normaal. Van alle leeftijdsgroepen hadden jongeren het minste vertrouwen in het vaccin. Jongeren geven vaak aan dat ze geen reden hebben om het vaccin wel te nemen. Toch zijn er redenen genoeg om je wel te vaccineren volgens het ministerie van volksgezondheid. 

Sinds januari 2021 is de overheid bezig met vaccineren. Naar schatting hebben bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland tenminste één coronavaccinatie ontvangen en ruim 600.000 mensen een tweede vaccinatie, meldt het RIVM.  De mensen die tot nu zijn gevaccineerd zijn voornamelijk ouderen, mensen die tot een risicogroep behoren en mensen die in de zorg werken. Er is een planning gemaakt vanuit de overheid om mensen te laten vaccineren. Vanaf eind juni wordt de leeftijdscategorie 18 t/m 29 jaar opgeroepen om het vaccin te nemen. Ze worden dan gevaccineerd met: 2021BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen.

Bereidheid vaccineren

Toch ligt de bereidheid om te vaccineren bij de jongeren lager dan bij andere leeftijdscategorieën. Martin Jans is studenten pastoor op het Windesheim en is dagelijks in gesprek met studenten. Hij vertelde dat de reacties van studenten wisselend zijn Sommige studenten zeggen zich te laten vaccineren. Als zorg voor zichzelf en voor anderen. Sommige studenten kunnen zich om medische redenen niet laten inenten (kwetsbare gezondheid, juist daarom is het belangrijk dat anderen zich laten vaccineren!). Sommige studenten willen zich heel graag laten vaccineren omdat ze daarmee minder bang zijn dat hun moeder of broer ook ziek wordt (die bijv. kanker heeft gehad, of op een andere manier kwetsbaar is).

Ook komt hij studenten tegen die het niet willen. “Bij die laatste studenten: ik ben nog geen studenten tegengekomen die dat niet willen om christelijk religieuze redenen. Wel die dat niet willen omdat ze bijv. vinden dat alles overdreven wordt (zeg maar Forum voor Democratie stemmers), omdat ze vaccineren onnatuurlijk vinden, omdat ze bang zijn voor bijwerkingen of omdat ze zeggen ‘ach, ik heb er zelf toch weinig last van, dus waarom zou ik dat doen’. Dus: ik kom eerder studenten tegen die zich niet willen laten vaccineren vanwege andere redenen dan specifiek geloofsredenen.”

Woordvoerder Thomas Breedveld van het Ministerie van volksgezondheid zegt daarop het volgende “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, dus ook jongeren die in aanmerking komen voor vaccinatie (vanaf 18 jaar). Als iedereen zich laat vaccineren, inclusief jongeren, kan corona niet meer om zich heen grijpen en krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug.” Binnen een korte tijd zullen veel ouderen en kwetsbaren gevaccineerd zijn. Ook dan is het van groot belang dat jongeren zich laten vaccineren.

“Jongeren kunnen zelf ernstig ziek worden van corona en hier nog lang last van houden, bijvoorbeeld verlies van reuk- en smaakvermogen of langdurige vermoeidheid. Door een vaccinatie zijn ze beschermd. Daarnaast zijn de vaccins niet 100% effectief, en zijn niet alle ouderen en kwetsbaren gevaccineerd. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer bescherming aan de samenleving als geheel dus.”

Er een grote kans dat het vaccin overdracht (transmissie) en daarmee verspreiding van het virus tegengaat. Hierdoor zullen er dus minder snel mensen worden besmet en zullen de cijfers hoogstwaarschijnlijk afnemen. Als jongeren zich laten vaccineren sorteert de overheid voor op dat effect, en voorkomt het dat zij het virus overdragen op bijvoorbeeld hun ouders of niet-beschermde opa of oma.

”Vaccineren doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Als de jongeren zich in de situatie van ouderen zouden bevinden, zouden ze ook graag willen dat jongeren zich zouden laten vaccineren, het is een kwestie van solidariteit tussen generaties dus.”

Campagnes 

Aangezien corona een nieuw virus is en de besmettelijkheid hoog is, is het van belang dat ook het rondgaan van het virus onder jongeren wordt tegengegaan. Op die manier voorkomen we dat de zorg overbelast raakt. Ook kan vaccinatie een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van het ontstaan van allerlei nieuwe virusmutanten. Om het percentage dat nu nog niet bereid is om te vaccineren bewust te maken waarom het zo belangrijk is worden er onder andere campagnes gehouden. De campagne die gericht wordt op jongeren moeten grotendeels nog beginnen. Het ministerie van Volksgezondheid focust in de vaccinatiecampagne op de doelgroep die op dat moment aan de beurt is.

“We zien vaak dat de uiteindelijke vaccinatiebereidheid vaak veel hoger uitvalt dan aanvankelijk gedacht, zoals bijvoorbeeld het geval was bij zorgmedewerkers.”

De overheid zet in op doelgroepgerichte en betrouwbare communicatie en goede voorlichting, zodat mensen op basis van betrouwbare informatie een bewuste keuze kunnen maken. Ze hopen dat dat vaccineren wordt. Ze zorgen ervoor dat mensen vragen kunnen stellen en dat ze de juiste informatie kunnen vinden. Er worden namelijk veel onjuiste theorieën en foute informatie gepubliceerd op social media. Mensen kunnen hierdoor een onreëel beeld krijgen van de situatie.

“We doen er veel aan om vragen te beantwoorden en goede informatie te geven. Zo geven we informatie via de website coronavaccinatie.nl (ook te vinden via Rijksoverheid.nl), beantwoorden we vragen via het callcenter en zijn er radio- en tv-commercials over vaccinatie. Ook maken we video’s met informatie over vaccins die we betaald inzetten via social media, zodat ze grote doelgroepen bereiken.”

Zoals gezegd richt het ministerie van volksgezondheid zich in de campagne vooral op de groep die op dat moment aan de beurt is, dat zijn op dit moment nog niet de jongeren. Zodra zij aan de beurt zijn zal de campagne zich specifiek op hen richten. Op dit moment is het ministerie in gesprek met jongerenwerkers en –vertegenwoordigers over wat jongeren bezighoudt wat betreft vaccinatie, welke vragen er leven. Aan de hand van deze gesprekken treffen ze voorbereidingen voor als de campagne zich specifiek op jongeren gaat richten. Uiteraard zal dat veel online gebeuren omdat jongeren vaak online te vinden zijn.

“We gaan de campagnemiddelen vooral samen met jongeren ontwikkelen. Zij weten immers precies wat er leeft. Als concrete voorbeelden kun je denken aan de website coronaconflict.nl, die al gebouwd is voor het onderwerp quarantaine.”

Het is dus niet alleen voor ouderen maar voor iedereen van belang om zich te laten vaccineren. Check zelf je feiten en geloof niet alles wat op social media staat. Deskundige en onderzoekers posten heldere video’s waarin zij je tot in detail informeren over vaccins en het corona virus. Zijn de antwoorden op jou vragen niet te vinden? Ga zelf op onderzoek uit en stel je vragen aan de juiste personen.

 

Leave comment