G1000-raad trapt af met gezelligheid, grappen en gemeende gesprekken

Door: Ryan Kloosterman 

Vette pizza, olifantenplaatjes, speeddaten, goede verhalen en bovendien heel veel gezelligheid. Waar vind je dit nou bij elkaar? Bij de G1000 aftrap op 27 maart was dit, samen met vele andere zaken, aanwezig. De G1000, een wijkraad wat zich gaat focussen op het verbeteren van de wijk, is nu echt begonnen.  

Wanneer je het oude industriële pand aan de Oude Fabrieksstraat binnen komt lopen, word je direct vanuit alle hoeken vrolijk begroet. Een groep mensen, van jong tot oud, is bezig met de voorbereidingen om de kick-off van het G1000-wijkberaad van Soesterkwartier in goede banen te leiden. Deze zal plaatsvinden in wat is omgetoverd tot een kantorencomplex. Wat direct opvalt is een man met een sjaal van de band Doe Maar die vrolijk in gesprek is met mensen. In de ruimte waar de aftrap zal zijn staat een koffieapparaat in de hoek, met een aantal non-alcoholische I.P.A’s ernaast, een whiteboard vol met briefjes erop geplakt en een mooie groene plant naast het raam. Door de grote ramen valt er veel licht de kamer in.  De avond staat in het thema van elkaar leren kennen, meer vaststellen over de G1000-raad en kijken naar elkaars perspectieven. 

Na elkaar begroet te hebben gaat iedereen naar de vergaderkamer, waar de pizza’s ondertussen op tafel worden gezet. De kamer wordt gevuld met energie en onder het genot van een pizza peperoni, ham, vier kazen of vega komen de gesprekken direct op gang. Deze gesprekken gaan voornamelijk over koetjes en kalfjes om elkaar zo beter te leren kennen. Het is al snel duidelijk dat deze gedreven groep buurtbewoners zich elke dag weer probeert in te zetten voor hun dierbare wijk. Nadat de laatste stukken pizza zijn verdwenen is het echt tijd om te gaan beginnen aan waar we hiervoor zijn: de G1000-raad.  

Om 18 uur pakt Mirjam, procesbegeleider van de G1000, de vloer. Na een uitleg over ‘regels’ voor hoe je een goed gesprek kan voeren komt de eerste daadwerkelijke activiteit. Iedereen mag een plaatje pakken en vervolgens in kleine groepen bij elkaar gaan zitten. Met deze groepen volgen gesprekken over de gepakte plaatjes. Het doel is om de afbeelding te koppelen aan jezelf en aan de G1000. De stapel is gevuld met verschillende soorten plaatjes; van twee olifanten met hun slurven in elkaar gewikkeld en een huilende baby tot aan rennende militairen in de woestijn en een afbeelding van een middelvinger. Nadat iedereen een bij hem of haar passende afbeelding heeft uitgezocht worden de groepjes gevormd en begint de eerste activiteit. De enthousiaste gesprekken gaan alle kanten op. Zo komen persoonlijke verhalen aan bod, maar ook gesprekken over perspectieven voor de wijk. Een combinatie aan gelach en meer intensievere, persoonlijke gesprekken vullen de ruimte. Na een aantal keer door te hebben gedraaid, om zo met anderen in gesprek te komen, is het klaar. Op naar de tweede activiteit.  

Langzaamaan gaat de zon onder, waardoor het natuurlijke daglicht plaatsmaakt voor de donkere avondlucht. De lichten gaan aan en de kamer voelt daardoor extra knus aan, mede door de gezellige sfeer en de leuke aankleding van posters, planten en een mooie houten tafel. Mirjam geeft aan dat er twee rijen van acht stoelen gevormd mogen worden. Het is de bedoeling dat de stoelen tegenover elkaar staan, zodat je elkaar kan aankijken. Het is tijd om te gaan speeddaten. Anderhalve minuut lang ga je in gesprek met de persoon tegenover je met als onderwerp de G1000. Enkele onderwerpen die veel langskomen zijn hoe de G1000 exact moet functioneren, wat mensen graag van deze wijkraad zien en hoe alles zo succesvol mogelijk kan verlopen. Na een aantal goed verlopen rondes is het alweer tijd voor de derde en laatste activiteit.  

Wat voor woorden passen er bij de manier waarop de wijkraad te werk moet gaan? Dat is de centrale vraag in deze derde en laatste ronde. Na invulling van de wijkbewoners kwamen hier worden uit zoals ‘enthousiasme’, ‘betrokkenheid’, ‘nieuwsgierigheid’, ‘samen’ en nog veel meer. Deze woorden worden op een scherm gezet als herinnering aan wat nou echt belangrijk wordt gevonden. Iedereen uit de enthousiaste groep heeft wel wat te zeggen of wat toe te voegen. Aan alles merk je dat deze groep mensen vol vertrouwen heeft om samen de schouder onder dit project te zetten en de wijk te verbeteren. 

Tot slot wordt er nog even gekletst met een lekker kopje koffie, thee, espresso, een biertje of zelfs een 0.0 Leffe blond erbij. Na een aantal flinke lachbuien zit de avond er weer op en gaat iedereen na een succesvolle avond vol goede moed weer richting huis. Terwijl iedereen wegloopt is er nog net de Doe Maar sjaal te zien die om de hoek verdwijnt.