Door: Julia Volkers 

Levendige muziek, smakelijke lekkernijen en het pure gemeenschapsgevoel op het festival Beleef het Soesterkwartier transformeert de Rivierenzaal in Puntenburg, een cultureel centrum in de wijk, op 22 maart tot een bruisende ontmoetingsplek. Het doel van dit festival is om Puntenburg te laten bloeien als het kloppend hart van de wijk, waarbij Beleef het Soesterkwartier dient als een platform om verbindende activiteiten te organiseren en gemeenschapsinzichten te verzamelen.  

In de verte worden lampjes aan de feesttent opgehangen terwijl de foodtruck op z’n plaats wordt gezet. De Rivierenzaal in Puntenburg wordt gevuld met een levendige energie die alle hoeken van Soesterkwartier doet ontwaken. Het geluid van lachende kinderen vermengt zich met de nostalgische melodieën van de sixties band, terwijl de geur van lekkernijen de zintuigen prikkelt. Bewoners vanuit de hele omgeving staan met kleurrijke kraampjes door de zaal. Ze proberen zelfgemaakte buttons en nog vele andere creaties te verkopen, terwijl je een meisje enthousiast hoort zeggen tegen haar vader dat ze een gratis gehaakte knuffelbeer heeft gekregen. Ook kan je hier je planten laten overpotten, ingelicht worden over allerlei projecten in de wijk, en zelf je verhaal kwijt over Soesterkwartier. Zodra je de zaal binnenstapt, word je verwelkomt door openhartige bewoners. Van oude bewoners die moeizaam maar zeker staan te dansen op de muziek, tot kleine kinderen die gillend rondjes rennen door de zaal, iedereen is hier welkom. Ook buitenstaanders worden uitgenodigd om van de echte sfeer van Soesterkwartier te proeven. Deze sfeer is iets wat de bewoners willen behouden, daarom is dit festival georganiseerd. 

 

‘’Het doel van dit festival is eigenlijk om op een plezierige manier te onderzoeken wat mensen graag zouden willen zien in Puntenburg zodat het meer betrokken wordt in de wijk’’, vertelt Levi Heijnen, medeorganisator van het buurtfestival ‘Beleef het Soesterkwartier’. Het initiatief kwam vanuit het wijkperspectief Soesterkwartier, die meerdere projecten heeft gepland om de leefomgeving in Soesterkwartier te optimaliseren. Het festival dient als platform om in gesprek te gaan met de gemeenschap van Soesterkwartier en te achterhalen hoe er meer verbinding kon worden gemaakt met de wijk. Dit vooral met betrekking tot Puntenburg, dat voorheen een afgezonderd gebied leek te zijn. ‘’We wilden Puntenburg dus echt een kopstuk voor de bewoners van de wijk maken,’’ aldus Levi. Door middel van evenementen zoals ‘Beleef het Soesterkwartier’ willen ze Puntenburg transformeren tot een ontmoetingsplek voor diverse doelgroepen. Tijdens dit evenement verzamelden ze wensen en feedback van zowel de bewoners van Puntenburg als de omliggende buurtbewoners om dit te realiseren. 

 

Door de dag heen waren er veel activiteiten te doen. Zo kon je meedoen aan een trommel cursus met je buren. Ook was er een dansshow die het publiek deed staren. Er ging om het uur een wijkbus op tour door Soesterkwartier met gidsen, onder wie Joke Sickmann, die de geschiedenis en verhalen over de wijk vertelden. Aan het einde kwam er nog een sixties band, die nostalgische liedjes speelde waardoor iedereen zijn of haar jeugdigheid terug voelde komen en begon te dansen. Door de dag heen kon je ook nog heerlijke snacks halen om je energie te aan te vullen, zoals een typisch lokaal gerecht; broodje bal.  

 

De bezoekers waren veelal positief over het hele initiatief. ‘’Ze zijn blij dat er überhaupt wat te doen is.’’ Vertelt Aniek van de Laken, een van de andere organisatoren.  Ze vonden het ook erg fijn dat er activiteiten waren voor alle doelgroepen, al was het wel lastig om iets te vinden voor kleinere kinderen. ‘’Toch heeft iedereen zich erg vermaakt’’. Samen met de wensen van bewoners over de betrokkenheid van Puntenburg gaan de organisatoren deze feedback meenemen naar volgende edities van het festival. ‘’Het plan is om dit elk seizoen te doen. Zo kunnen we er elke keer een ander thema aan geven en meer mensen bereiken, en uiteindelijk zorgt dat dus dat we veel meer informatie kunnen ophalen zodat wij beter weten wat de bewoners nou echt willen’’.  

 

De laatste noten van ‘Come together’ van de Beatles worden gespeeld door de sixties band en klinken door de langzaam leegstromende zaal. Iedereen gaat met een tevreden glimlach naar huis. Het festival heeft zijn doel bereikt, mensen zijn in gesprek gegaan over hun wensen voor Puntenburg wat zorgde voor een gevoel van verbondenheid. Er waren de hele dag activiteiten voor jong en oud, waar buurtbewoners en ‘buitenstaanders’ allemaal door samenkwamen. De organisatoren hebben dan ook veel positieve feedback gekregen, die ze van plan zijn te gebruiken in komende edities van het buurtfestival. Ze hopen na een aantal edities voor ogen te krijgen welke stappen ze kunnen zetten om Puntenburg het ontmoetingspunt te maken voor jong en oud. De ogen van bezoekers lichten op als ze bij vertrek horen dat het de zomereditie van het festival al gepland staat op 21 juli 2024.