Foto-expositie QUEER! afgetrapt in Hengelo: ‘Ik ben zeker trots dat ik op deze foto sta’

Genderidentiteit, jezelf uiten en seksuele identiteit. Het staat allemaal centraal in de foto-expositie QUEER! Op donderdag 4 november vond de feestelijke opening plaats in de Gieterij in Hengelo.

Het is een kleurrijk geheel op de Hengelose locatie van het ROC van Twente. Regenboogvlaggen hangen over de levensgrote portretten van de QUEER expositie. Na een welkomstwoord wordt de expositie geopend en zijn de verschillende foto’s en verhalen te zien voor publiek. ‘drie, twee, een onthullen maar’, klinkt het door de school. Het gevolg? Een luid applaus bij het zien van alle portretten.

Arian staat met een glimlach naast zijn foto. Hij vertelt: “Toen ik het de eerste keer zag was het doodeng. Nu vind ik het leuk dat ik hier sta. Het was even wennen, maar ik ben zeker trots.”

Ook Burçak is een van de geportretteerde van deze expositie. “Ik had nooit echt een probleem met mijn identiteit, maar het was vooral een probleem voor mensen buiten mij. Ik vond het moeilijk dat mensen gelijk een mening hadden. Ik was bang voor de reactie van mensen wanneer ik hier open over praatte.” Met een grote glimlach gaat Burçak op de foto met zijn eigen portret. “Ik voel me nu echt super goed en happy. Ik geniet weer van de dingen die ik doe.”

Niet alleen Arian en Burçak kijken tevreden terug op deze expositie. Freerk Jager, voorzitter van het COC Twente-Achterhoek vertelt: “Hopelijk gaan mensen door deze expositie met elkaar in gesprek over alles wat met dit thema te maken heeft. Het hoeft niet een taboe onderwerp te zijn, het is fijn wanneer jongeren er met elkaar over praten.”

De aftrap van deze expositie was in Hengelo, maar daar blijft het niet bij. “De expositie gaat overal langs. Als die hier weg is, dan gaan we bijvoorbeeld naar Saxion in Enschede of Deventer of naar Windesheim in Zwolle. Overal in de provincie Overijssel willen we het laten zien. De expositie maakt eigenlijk een tour door Overijssel”, vertelt Freerk Jager.

Bekijk onderstaande reportage over de opening van foto-expositie QUEER!

Leave comment