Enschede blinkt uit door lege panden om te bouwen tot woningen

Uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2020 in Overijssel 635 woningen bij gekomen zijn door leegstaande panden te laten dienen als woning of appartementencomplex. Het CBS kondigt aan dat landelijk er een daling te zien is ten opzichte van voorgaande jaren. 

In Overijssel was deze daling duidelijk te zien. In 2019 kwamen er nog 775 woningen bij door panden die niet in gebruik zijn om te bouwen naar woningen. Ook wel woningtransformatie. Enschede springt er echter bovenuit omdat de grote stad geen daling heeft maar een stijging.

Enschede

In Overijssel was deze daling duidelijk te zien. In 2019 realiseerde Overijssel 775 woningen en in 2020 waren dit er 635. Toch is in Enschede een duidelijke stijging te zien. In 2019 werden daar zo’n 170 nieuwe woningen gerealiseerd door transformatiebouw en in 2020 steeg dit naar 225. Bijvoorbeeld de oude Ambachtsschool in Enschede. Deze werd vorig jaar omgebouwd tot appartementencomplex. Hierdoor kwamen er 70 luxe appartementen beschikbaar.

Landelijk

Er zijn in 2020 10,2 duizend woningen gerealiseerd door de transformatie van kantoren en andere lege panden. Dat is minder als in de jaren daarvoor toen lag het aantal van de transformatiewoningen rond de 12 duizend. De daling komt niet alleen doordat er minder panden zijn verbouwd, maar ook doordat de panden minder woningen opleverden.

Bron: CBS
Bron foto: Pixabay

Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.

Leave comment