Eetmiddagen bij ‘Het Enkhuis’ in een neerwaartse spiraal: ‘Er komen bijna geen nieuwe mensen bij’

Al zo’n 10 jaar komt elke donderdagmiddag een groepje samen in buurthuis ‘Het Enkhuis’ om activiteiten te ondernemen. Tegenwoordig wordt er begonnen met zitgymnastiek, waarna er met elkaar gegeten en gepraat wordt. Echter, de animo voor deze activiteiten neemt de laatste jaren gestaag af. Waardoor het komt? Het vaste groepje heeft wel een idee. ,,Heel veel mag niet meer en daarnaast hebben jongeren het te druk met zichzelf.”

Jopie (77): ‘Je merkt dat eten verbindt’

Al 53 jaar lang woont Jopie Voortman in Voorstad. Regelmatig is ze te vinden in buurthuis ‘Het Enkhuis’ waar al haar vriendinnen ook komen. Om een leuke activiteit te organiseren, besloot ze tien jaar geleden om samen met buurbewoonster, vrijwilligster en vriendin Anneke een soepmiddag te starten. ,,Hierdoor wilden we mensen weer onder elkaar brengen”, vertelt Jopie. ,,Dit liep erg goed en er kwamen veel mensen op af. Gemiddeld hadden we elke week wel vijftien mensen uit de wijk.” Tegenwoordig organiseert ze deze middagen met Rob, de beheerder van Het Enkhuis. Zij snijdt de groenten en hij kookt het eten.

,,Helaas komen er bijna geen nieuwe mensen bij. Hierdoor wordt de groep steeds kleiner”

Nu bestaat de groep uit negen mannen en vrouwen. Dit zijn veelal alleenstaande ouderen. ,,Sommigen zijn overleden en anderen zijn naar een verzorgingstehuis gegaan,” weet Jopie. ,,Helaas komen er bijna geen nieuwe mensen bij. Hierdoor wordt de groep steeds kleiner.” Elke donderdagmiddag komt het vaste groepje samen eten, maar iedereen is vrij zich op te geven.

Wat bij heeft gedragen aan draagvlak voor de eetmiddag is de zitgymnastiek die sinds een aantal jaar wordt georganiseerd. ,,Zo hebben we een paar nieuwe mensen erbij gekregen. Eerst gaan we met zijn alleen zitgymmen en vervolgens gezellig met elkaar eten. Je merkt dan wel dat eten verbindt.” De soepmiddagen resulteerde al gauw in stampotmiddagen. ,,En daarna varieerden we met allerlei gerechten. Dit doen we nog steeds”, zegt Jopie. Om iedereen tevreden te houden wordt er elke week gevraagd wat de groep de week erop wil gaan eten. ,,Maar toch blijft de Hollandse kost de grootste favoriet bij hen.”

Tafelpraat: Zo denkt de groep van ‘Het Enkhuis’ over de eetmiddagen

 

,,We mogen blij zijn dat er nog zoiets bestaat als een buurthuis’’

,,Het is eten is heerlijk en bovenal is het ontzettend gezellig’’

 

,,Vroeger waren er meer buurthuizen, meer activiteiten en meer betrokken inwoners. Nu wordt er veel minder georganiseerd. Dit komt met name door veel bezuinigingen en ook mag heel veel niet meer’’

 

,,Gelukkig zien wij elkaar nog wel een aantal keer per week. Wij zijn altijd wel bezig geweest met ons sociaal leven’’

,,Jongeren hebben het altijd te druk met zichzelf. Jammer, maar het is niet anders’’

 

,,Er is ook bijna nikste doen voor jongeren. In buurthuizen hebben ze geen interesse. Het is dan ook niet gek dat ze ergens anders heen trekken’’