De maaltijdophalers van ‘Het Kookpotje’:  ‘Eigenlijk zou dit in elke wijk moeten zijn’

Wie komen de maaltijden ophalen bij Het Kookpotje in De Buurtfabriek? Onze verslaggevers Liliane Taal en Pelle Numan bezochten een ophaalmoment en spraken een aantal terugkerende Voorsteders en andere Deventenaren. Lees hier meer over het ontstaan en het belang van Het Kookpotje.

Richard Mijnten

Richard (61) uit Voorstad komt drie keer per week een maaltijd ophalen bij Het Kookpotje in de Buurtfabriek. Niet omdat hij geen zin heeft om te koken, maar om een andere reden. ,,Mijn gezondheid en de gezondheid van mijn partner is niet meer zo goed. Koken kost veel energie. Hierdoor houd ik energie over voor andere activiteiten.”

,,Eigenlijk zou dit in elke wijk moeten zijn. Er zijn veel mensen met een slechte gezondheid voor wie dit een mooie uitkomst is.”

Hij vindt het belangrijk dat Het Kookpotje bestaat. ,,Eigenlijk zou dit in elke wijk moeten zijn. Er zijn veel mensen met een slechte gezondheid voor wie dit een mooie uitkomst is.” Eerder bestelde Richard ook wel elders eten, maar dat kostte hem te veel geld. ,,Dan ben je al gauw twaalf euro kwijt. Het eten bij Het Kookpotje is daarentegen goed betaalbaar.”

Het stukje buurschap dat Richard nog wel eens mist in de wijk, vindt hij hier terug. ,,Als je eenmaal de weg hebt gevonden naar zoiets, dan is de drempel om met mensen in gesprek te gaan of om activiteiten te ondernemen ook lager.”

Marcel Vloedgraven

Marcel (57) komt alweer zo’n twee jaar bij Het Kookpotje in de Buurtfabriek. Via een flyer die door de organisatie was verspreid, kwam hij achter het bestaan ervan. ,,Ik kom hier nu vaak twee keer per week. Het is goed eten en lekker makkelijk.” Marcel vindt het belangrijk dat er activiteiten worden ondernomen in de buurt. Hij heeft er nu weinig tijd voor, maar wil in de toekomst wel actiever bijdragen aan het werk in de wijk. ,,Een wijk kan niet zonder vrijwilligers. Over een aantal jaar wil ik zeker meer vrijwilligerstaken gaan uitvoeren. Nu ik de mensen hier ook ken, is de stap om het daadwerkelijk te gaan doen ook kleiner.”

,,Een wijk kan niet zonder vrijwilligers. Nu ik de mensen hier ook ken, is de stap om het daadwerkelijk te gaan doen ook kleiner.’’

Marcel is positief gestemd over buurthuizen, ook al heeft hij hier zelf niet direct behoefte aan. ,,Ik heb al een rijk sociaal leven. Ik spreek veel af met vrienden en kom ze regelmatig tegen, bij de supermarkt of ergens anders.” Als het bestaansrecht van buurthuizen groter zou worden, zou de samenleving een stuk socialer worden, denkt hij. ,,Hier kunnen veel mensen vrij heen komen, zonder verplichtingen, die anders misschien buiten de boot vallen.”

Marco van Brandwijk

Marco heeft via via over Het Kookpotje gehoord. Vanuit het centrum van Deventer komt hij al twee jaar lang elke week eten ophalen, zo vaak als hij kan. Waarom hij graag komt? ,,Het is gezond want het wordt vers gekookt. En ik heb een hekel aan koken.” Daarop klinkt hartelijk gelach in de ruimte van de Buurtfabriek waar de maaltijden worden uitgedeeld. ,,Het is te goedkoop soms”, zegt hij over de prijs. Marco is erg blij dat Het Kookpotje bestaat.

Mevrouw Tieks

Mevrouw Tieks (66) heeft van Het Kookpotje gehoord via stichting Vriendendiensten. Ze komt drie keer in de week vanuit de Zandweert eten ophalen: “Het is lekker makkelijk en het eten is lekker”, vertelt ze. Ze vindt het heel goed dat het initiatief bestaat. “Het is lekker makkelijk voor mensen die alleen zijn.”

Kitty Winkelman & Saskia Hoppe

Kitty (74) woont al 49 jaar lang in Voorstad Oost, een paar straten bij de Buurtfabriek vandaan. Op donderdagavond is ze samen met de andere breidames van Voorstad Verbindt te vinden in de Buurtfabriek. Doordat ze al sinds de oprichting van de Buurtfabriek betrokken is, komt ze al heel wat jaren naar Het Kookpotje toe. Kitty komt graag eten ophalen voor zichzelf en haar man. ,,Ik vind het gewoon wel handig. En ik vind het lekker.’’

,,Voor 2015 was het écht gezellig. Toen was de buurt heel erg verbonden met elkaar. Mensen hebben er geen behoefte meer aan denk ik.’’

Ze merkt dat het buurschap minder sterk is dan vroeger. ,,Eerder had ik het echt heel erg leuk met de buurt. Voor 2015 was het écht gezellig. Toen was de buurt heel erg verbonden met elkaar. De corona heeft veel kapot gemaakt.’’ Kitty merkt dat mensen tegenwoordig meer op zichzelf zijn. Buurtbewoners zoeken minder het contact met elkaar op. ,,Mensen hebben er geen behoefte meer aan denk ik.’’

Saskia, die ook eten komt ophalen, reageert: ,,De maatschappij verhard sowieso. Het wordt er niet leuker op. Alles wordt steeds duurder.’’ In Voorstad-Oost leven best wat mensen in armoede, vertelt ze. ,,Die gaan niet zeggen: ik heb het heel slecht. Dat blijft allemaal achter de deur.’’

Rob Hulshof

Rob (75) is nog niet zo lang bekend met Het Kookpotje van de Buurtfabriek, maar via een kennis hoorde hij van het bestaan. Zelf komt hij niet uit Voorstad, maar uit Pothoofd, een andere buurt in Deventer. Rob haalt zijn eten nog niet zo lang bij Het Kookpotje in de Buurtfabriek. ,,Nog maar zo’n drie weken. Het is goed eten, betaalbaar en misschien nog wel het beste: je hoeft niet zelf in de keuken te staan.” Koken is nooit Rob zijn grootste hobby geweest. ,,Maar ik doe het nog wel eens. Soms als er wat mensen bij mij komen eten.”

,,Ik kan mij wel voorstellen dat dit mensen met elkaar verbindt.’’

Naast Het Kookpotje haalt Rob soms ook eten op bij ‘De Ark’. ,,Dit is vlak bij mij in de buurt. ’s Middags gaan we met een groepje spelletjes spelen en daarna schuiven we aan om een hapje met elkaar te eten.” Het sociale aspect heeft voor Rob geen prioriteit, maar hij vindt het wel mooi meegenomen. ,,Je komt veel mensen tegen en maakt daarmee gauw even een praatje.” Of het daadwerkelijk bijdraagt aan buurschap in de wijk? ,,Ik denk niet direct. Maar ik kan mij wel voorstellen dat dit mensen met elkaar verbindt.”


Door: Liliane Taal & Pelle Numan

Uitgelichtte foto: Saskia Hoppe & Rob Hulshof