De Zwolse minibiebtour

Het felroze kettingslot rammelt tegen het stalen frame van mijn fiets wanneer de wielen over de ongelijke straatkeien stuiteren. Ik moet hard op de rem als er een grijze BMW uit een zijstraatje komt scheuren. De straat waarin we rijden is zo smal dat ik moet afstappen en mijn fiets de stoep op moet tillen om de auto te kunnen laten passeren. Zodra de kust veilig is, vervolg ik mijn weg. Ik ben in het Zwolse Assendorp op zoek naar minibiebs. 

De vrolijk beschilderde kastjes vol boeken zijn voor mij de perfecte manier om nieuwe boeken te vinden nu de bibliotheek vanwege de coronamaatregelen gesloten is. Ik durf zelfs te zeggen dat de minibieb een alternatief is voor de bibliotheek. Maar denken meer mensen daar zo over, vraag ik me af. Om het antwoord op die vraag te vinden fiets ik nu door een gezellige studentenwijk in het centrum van Zwolle.

De zelfkennisbieb  

Luister hier naar het verhaal van de Zelfkennisbieb

In de Anjelierstraat vind ik mijn eerste minibieb: een klein, donkerrood geverfd kastje dat naast de voordeur van Vick hangt. De eigenaresse komt meteen naar buiten als ze mij voor het kastje ziet staan. “Dit is de Zelfkennisbieb”, vertelt ze met een brede glimlach. Zelfkennislab is het bedrijf van Vick. Zij werkt voor particulieren en organisaties en helpt hen met communicatie en ontspanning in lichaam en geest. De zelfkennisbieb is een aanvulling op haar bedrijf, een kastje naast haar voordeur vol met boeken gericht op zelfkennis. “Maar ik heb er ook goede romans tussen staan, boeken die ik fijn vind: daar vergaar je ook mensenkennis en zelfkennis door”.  

Al snel brengt het gesprek ons op mijn belangrijkste vraag: is de minibieb een alternatief voor de bibliotheek? Daar moet Vick even over nadenken.  “Deels ben ik het daarmee eens”, antwoordt ze uiteindelijk. “Toen de bibliotheek dicht was aan het begin van de coronacrisis merkte ik dat de minibieb sneller leegliep. Als mensen niet bij de bibliotheek terecht kunnen, moeten ze natuurlijk ergens anders hun leesvoer vandaan halen en dan is dit een mooie plek. Op dat gebied is de minibieb een aanwinst en een alternatief. Maar de gewone bibliotheek is een plek waar je mensen ontmoet, waar mensen studeren, waar je een hapje en drankje kunt nuttigen en waar je kunt neuzen tussen heel veel boeken. Daar kan een minibieb natuurlijk niet aan tippen”. 

De minibieb in de Westerstraat

Luister hier naar het verhaal van de minibieb van Sarah

Na afscheid genomen te hebben van Vick laat ik de knusse straatjes van Assendorp achter me. Mijn tweede bestemming is een lichtblauw boekenkastje in de Westerstraat, vlak bij het station. Hier tref ik Sarah. Als ik het deurtje open en de boektitels lees, valt me op dat er een mix van romans en Young adult boeken in de minibieb van Sarah staat. “Er komen hier vaak mensen langs”, vertelt ze met enige trots. “Veel mensen lopen hier langs op weg naar het station, en dan kijken ze even in de minibieb. Dat zijn kinderen, volwassenen, oudere mensen: van alles wat”. Hoe leuk de minibieb ook is, het is geen alternatief, vindt Sarah. “Ik ga naar de bibliotheek als ik een boek in gedachten heb dat ik wil lenen of als ik meerdere boeken wil lenen. Ik ga vaak naar de minibieb als spontaan avontuur om op zoek te gaan naar een leuk boek, niet met een boek in gedachten. Omdat de bibliotheek en minibieb een andere functie hebben vind ik het leuk dat het allebei bestaat”. 

De Bolle Minibieb  

Luister hier naar het verhaal van de Bolle Minibieb

Ik doorkruis het centrum van Zwolle om in de wijk Diezerpoort te komen. Als ik door de straat Diezerhoven fiets, zie ik de minibieb van Sigrid al van ver: het witte kastje, dat op hoge houten palen bevestigd is, staat in het midden van een klein pleintje en is versierd met lampjes. De Bolle Minibieb bestaat eind april een jaar en Sigrid is natuurlijk van plan dat te vieren. “Ik denk aan ballonnetjes, wat lekkers in het kastje en leuke kleurplaten voor de kinderen. Ik moet er nog even over nadenken, maar het wordt in ieder geval iets leuks”, lacht ze. De minibieb wordt elke dag druk bezocht, vertelt Sigrid. “Het gaat eigenlijk de hele dag door, het is echt gezellig!” Juist op dat moment komt een jong stel aanfietsen om te kijken of er leuk leesvoer op de planken staat. Sigrid en ik doen een paar stappen achteruit om de bezoekers de ruimte te geven. “Ik zie vaak vaste mensen uit de buurt komen, maar ook van verder weg: mensen komen hier op de fiets heen om de bieb te bezoeken”, zegt ze trots. Wanneer het stel, met twee nieuwe boeken in de hand, is vertrokken vraag ik Sigrid of de minibieb ook een alternatief zou kunnen zijn voor de bibliotheek. “Nee, het is absoluut geen vervanging”, is haar stellige antwoord. “De minibieb is een aanvulling, zeker in tijden van corona. De minibieb is laagdrempeliger. Het is ook een goedkoop alternatief. Maar de bibliotheek biedt zoveel meer aan dan alleen boeken. Het is een van de pijlers van de gemeente. Dus de minibieb is geen vervanging. Het is een leuke, kleine aanvulling!” 

Bredere functie

Aan het eind van de dag fiets ik naar huis, nog nadenkend over de minibieb. Hoe leuk en gezellig ook, de minibieb is geen alternatief voor de bibliotheek, dat is me duidelijk geworden. De bibliotheek heeft een belangrijkere functie dan alleen boekenuitleen, vinden Vick, Sarah en Sigrid. En dat is een functie die niet gemakkelijk vervuld kan worden door een ander. Dat geeft stof tot nadenken, besluit ik terwijl ik afstap en mijn fiets aan een lantaarnpaal vastmaak. Wat is die grotere functie van de bibliotheek, vraag ik me af. Mogelijk is er een tweede fietstocht nodig om dát uit te zoeken.  

Wil jij ook een minibieb bezoeken?  Lees hier meer over websites waar je minibiebs kunt vinden, of stap op de fiets en ga op zoek in jouw buurt.

Rood: de minibiebs van Vick, Sarah en Sigrid
Geel: extra minibiebs die je kunt bezoeken
Zwart: start- en eindpunt fietstocht

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment