De Egbertuskerk in Almelo had opknapbeurt nodig: “Er was gevaar voor vallende dakplaten”

In 2012 kreeg de voedselbank de kans om zich te vestigen in de Egbertuskerk in Almelo, waar al sinds 2004 geen diensten meer waren. Het gebouw heeft dus lang leeggestaan. In welke staat bevond de kerk zich toen de voedselbank erin kwam? En is daar iets aan gedaan?

“Toen de kerk in gebruik genomen werd door de voedselbank, zaten er wat loszittende stukken aan. Dat was ook de reden waarom woningstichting Sint Joseph toentertijd allemaal bouwhekken om de kerk heen heeft gezet. Dat was dus omdat er gevaar was dat er bijvoorbeeld leistenen bakplaten naar beneden zouden vallen”, zegt Henny Ganseman, de voorzitter van de Almelose voedselbank sinds juni 2019. Hij vond deze hekken rondom de kerk verschrikkelijk. Door de hekken kon de voordeur ook niet gebruikt worden. In plaats daarvan werden de deuren aan de zijkant van het gebouw gebruikt. Ook de buurt, rondom het kerkgebouw, vond het maar niets dat de kerk zo afgetakeld was. Daar moest dus nodig iets aan veranderen, vond Henny, en hij ging met de bewoners om de tafel om een oplossing te vinden.

De oplossing

De kerk heeft een behoorlijke onderhoudsbeurt gekregen, dit om te voorkomen dat er stukken naar beneden konden vallen en om achterstallig onderhoud in te kunnen halen. Toen dat eenmaal geregeld was, konden eindelijk de bouwhekken weg. “Het ziet er al een stuk aantrekkelijker uit zo, veel beter dan wanneer je daar zo’n soort apenkooi hebt staan.” Ook is Henny van mening dat, nu dat het gebouw in gebruik is, er minder last is van vocht. De temperatuur binnen is ook hoger en er wordt geventileerd, dat draagt ook bij aan de kwaliteit van het gebouw.

Inmiddels is het gebouw officieel gebruiksveilig verklaard. “Volgens de algemene standaard die gehanteerd wordt vanuit de gebruiksvergunning die door de gemeente afgegeven wordt is de Egbertuskerk veilig. Ook na een brandweercontrole en Arbo-inspectie is het gebouw gebruiksveilig verklaard”, zegt Henny. Verder zijn er geen renovaties meer die de kerk zal moeten ondergaan in de toekomst, behalve de mogelijke herinrichting binnenin de kerk. De Egbertuskerk heeft dus periodes gehad waarin het er niet zo mooi uitzag vanwege de bouwhekken, en het ook nog gevaarlijk was. Inmiddels is daar verandering in gekomen. De lelijke hekken zijn verdwenen en de kerkdeuren worden weer gebruikt als ingang van dit prachtige, en veilige, gebouw.

 

 

 

 

 

 

 

(Voor de renovatie met de bouwhekken om de kerk)

(Na de renovatie, zonder bouwhekken)

Benieuwd naar het hele verhaal over de voedselbank in de Egbertuskerk? Klik dan hier! https://www.publiekplein.nl/voorzitter-almelose-voedselbank-blij-met-egbertuskerk-jas-had-niet-beter-kunnen-passen-dan-voor-de-voedselbank/

Heb jij nog vragen of opmerkingen over dit artikel, of zelfs over kerksluitingen of het katholieke geloof in het algemeen? Neem dan contact met ons op of laat een reactie achter!

Leave comment