Studeren of werken: de mogelijkheden en afwegingen in Twente
Fotobron: Pixabay

Het achternagaan van je dromen: het betekent voor velen dat ze een studie gaan volgen om zo hun droombaan te bemachtigen. Dit hoeft echter niet altijd. De keuze voor Twentse jongeren om te gaan studeren of te gaan werken na de middelbare school is niet altijd even makkelijk. Wat zijn de mogelijkheden en de afwegingen?

Twente is een regio met 628.000 inwoners bestaande uit veertien gemeenten. Vergeleken met de rest van Nederland is Twente een iets meer vergrijsde regio: zo’n 20% van de inwoners van Twente is 65+. Dit percentage zal naar verwachting in 2030 stijgen tot 23%. Zoals vaak samengaat met vergrijzing, is er in Twente sprake van ontgroeningRegiobeeld verwacht dat het aantal jongeren tot en met 17 jaar tot 2030 met 9% gaat afnemen. 

Studeren of werken

Jongeren staan na de middelbare school voor een lastig dilemma: ga ik studeren of ga ik werken? De meeste jongeren maken deze keuze tussen de 18 en 25 jaar, de leeftijden van de meeste studerende jongeren. In 2020 zijn er in Twente 74.953 jongeren tussen de 18 en de 25 jaar. Van dit aantal jongeren studeert 50.842. Van de bijna 75.000 jongeren in Twente studeert er dus bijna 25.000 niet. Voor sommigen is het dilemma tussen werken of studeren een lastige keuze. Maar niet voor Nienke (21) uit Twente . Over dit dilemma zei ze: “Die afweging was totaal niet moeilijk. Iedereen in mijn omgeving ging wel studeren. Ik heb er eigenlijk nooit bij nagedacht. Het was vrij normaal: als je MBO of HBO ging doen bleef je in de buurt en als je ging studeren ging je verder weg. Soms is dat wel jammer.”

Mogelijkheden

Naast het dilemma tussen het gaan werken of studeren na de middelbare school, is er nog een andere keuze te maken: hoe ver wil ik gaan voor mijn droomberoep? In Twente zijn een aantal hogescholen. In Enschede heb je Universiteit TwenteArtEz en Hogeschool Saxion, en in Hengelo is er een afdeling van Hogeschool Tio. Hoewel het aantal hogescholen en universiteiten in Twente redelijk veel lijkt, zijn de mogelijkheden toch beperkt, volgens Nienke. Bij het achternagaan van haar dromen kwam zij erachter dat de mogelijkheden in Twente en de afstand obstakels kunnen zijn: “Het is lastig dat alles ver weg is. De Universiteit Twente heeft vooral technische studies. Als je geen technische studie wilt gaan doen, moet je meteen naar Nijmegen, Groningen of Utrecht. De mogelijkheden in Twente zijn iets minder.” 

 

Dit artikel is geschreven door journalisten van PubliekPlein, een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek. Zij publiceren verhalen en artikelen over dromen van inwoners van Noordoost-Twente. Wilt u uw verhaal doen, of wilt u meepraten over deze onderwerpen? Mail ons dan op infopubliekplein@gmail.com

Leave comment