De droomfabriek: “Ik hoop uiteindelijk dat ik het perfecte plaatje kan loslaten en tevreden kan zijn met wie ik ben.”

Rowen groeit op in Denekamp zonder doel voor ogen, tot zijn puberteit. Zijn dromen veranderden en hij wist wat hij wilde. Zijn grote droom nu: gelukkig worden. Hij studeert aan de podiumacademie uitstroom acteur en wil hierna toegepaste psychologie gaan studeren.

Hoe was jouw opvoeding? 

Ik ben opgegroeid in Denekamp. Het eerste jaar leefde ik samen met mijn ouders en mijn tweelingbroertje, tot er onverwachts een zusje bij kwam. Vier jaar later kregen we er nog een broertje bij en sindsdien wonen we met zn zessen. 

Was er voor jou als kind ruimte om te dromen en na te denken over de toekomst? 

Mijn ouders hebben ons altijd vrij opgevoed, we mochten doen wat we wilden. Tot op een zekere hoogte natuurlijkWat ik bedoel is, we zijn vrijgelaten in het uiten van wie we zijn en wie we willen zijn. Zo droeg ik vroeger altijd al jongenskleding, zat ik op voetbal en daarnaast zwom ik. Mijn ouders hebben altijd het beste voor ons gewild en dat wij het beste uit onszelf zouden halen. Genoeg tijd en ruimte dus om onszelf te ontwikkelen tot de personen die we nu zijn.

Wat was jouw droom als kind?  

Als kind zijnde leefde ik met de dag, ik had geen idee van wat de toekomst mij zou brengen en in feite maakte het mij niet veel uit. Ik voelde mzoals ik me voelde en niemand hing daar een labeltje aan. Ik was gewoon mijzelf. Op een gegeven moment begon de puberteit eraan te komen en vanaf dat moment begon ik naar de toekomst te kijken. Als ik de puberteit in zou gaan zou ik een vrouw worden, iets waar ik absoluut niet aan wilde denken. Op dat moment is er een knopje bij mij omgegaan: ik wilde in de toekomst een volgroeide man zijn in plaats van een volgroeide vrouw. Waarom? Ik heb geen idee, ik voelde mij een jongen en zo zou ik het liefst door het leven gaan.

Hoeveel invloed heeft jouw omgeving gehad op jouw dromen? 

Mijn ouders hebben altijd achter mij gestaan. Toen ik werd gescout door de KNVB en ik moest kiezen tussen zwemmen en voetbal, stonden mijn ouders achter de keuze die ik zou maken. Toen ik wat ouder werdheb ik mijn moeder verteld dat ik een jongen ben. Ze heeft dit toen goed opgepakt. Vanaf het begin stond ze achter me en heeft ze me met alles geholpen. Mijn vader had er in het begin moeite mee, maar als het erop aankwam stond hij ook zeker voor mij klaar. Bijvoorbeeld toen het pesten op de middelbare school begon. Ik heb toen veel steun aan ze gehad, vooral van mijn moeder. Mijn vader heeft nooit helemaal begrepen hoe het zat, maar ik ben zíjn kind dus hij heeft het voor me opgenomen op de momenten dat het erop aan kwam. 
De buitenwereld heeft veel invloed gehad op mijn gevoel. Daardoor ben ik in een jarenlange depressie gekomen, waar ik inmiddels al een aantal jaar antidepressiva voor neem. Maar als het aan mijn ouders zou liggen zou ik de gelukkigste jongeman op de wereld worden.  

Zijn jouw dromen van vroeger anders dan de dingen waar je nu over droomt? 

Waar ik nu van droom is om op een dag geheel gelukkig te zijn en niet meer aan mezelf te hoeven twijfelen. Het idee dat ik niet voldoe aan de eisen van een man staat mij nog dagelijks in de weg. Ik hoop uiteindelijk dat ik het perfecte plaatje kan loslaten en tevreden kan zijn met wie ik ben en met alles wat ik heb bereikt.  

Waarom zijn jouw dromen veranderd? 

Ik heb dingen meegemaakt waardoor ik toch anders naar de wereld ben gaan kijken. Uit alle kleine dingen die je meemaakt kan je geluk halen. Er zijn altijd mensen die om je geven en je proberen op te vrolijken en die van je houden zoals jij bent. Door dit te onthouden word ik elke dag een stukje meer mijzelf.  

Hoeveel invloed heeft alles wat je hebt meegemaakt gehad op het veranderen van jouw dromen? 

Heel veel. Als alles heel makkelijk was gegaan, had ik het inzicht wat ik nu heb niet gehad. Het is niet leuk geweest en het blijft mijn hele leven bij mij. Maar uiteindelijk heeft het verleden mij gemaakt wie ik nu ben, het heeft mij de mensen om mij heen gegeven die ik heel dankbaar ben omdat ze mij steunen in alles wat ik doe.  

Wat is nu jouw droom?

Gelukkig worden. Vooral veel leuke dingen doen, genieten van het leven, en het leven écht leven. Het kan elke dag je laatste zijn dus ik wil gewoon genieten van alles om mij heen en de mensen om mij heen. Ik wil niets meer uit de weg gaandoen wat mij gelukkig maakt en vooral mezelf niet laten wijsmaken dat ik niet goed genoeg ben.  

Wat voor tip zou je geven aan jongeren die hun dromen willen waarmaken? 

Ga ervoor. Laat niets of niemand je tegenhouden, alleen jij bent degene die hetgeen kan bereiken wat je zelf het allerliefst wilt. De mensen die echt van je houden nemen je zoals je bent en de anderezijn het niet waard om je dromen voor aan de kant te zetten. 

Dit artikel is geschreven door journalisten van PubliekPlein, een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek. Zij publiceren verhalen en artikelen over dromen van inwoners van Noordoost-Twente. Wilt u uw verhaal doen, of wilt u meepraten over deze onderwerpen? Mail ons dan op infopubliekplein@gmail.com

Leave comment