De bibliotheek; meer dan alleen boeken

Bij de bibliotheek denk je misschien al snel aan een locatie met veel boeken die je kunt lenen, maar wist je dat de bibliotheek nog meer functies heeft? Dit zijn in het kort 5 functies die de bibliotheek heeft:

Het ter beschikking stellen van kennis en informatie

Ten eerste is de bibliotheek de uitgelegen plek om je te verrijken met kennis over van alles en nog wat. Niet alleen boeken maar ook tijdschriften, kranten en het internet zijn beschikbaar om informatie op te zoeken over elk onderwerp waar je wat over wilt weten.

Het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie

De bibliotheek is een goede plek om jezelf te ontwikkelen, maar ook vaardigheden te leren. Er worden regelmatig activiteiten en workshops georganiseerd om mensen te leren hoe je bijvoorbeeld belastingaangifte doet. Daarnaast wordt er hulp geboden aan ouderen om digitale vaardigheden te ontwikkelen. De bibliotheek is laagdrempelig en relatief goedkoop. Hierdoor kunnen ook mensen met een minder groot budget gebruik maken van de bibliotheek.

Het bevorderen van lezen en het kennis laten maken van literatuur

Lezen is ontzettend belangrijk om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Toch zijn er nog veel mensen in Nederland laaggeletterd en kunnen ze hierdoor sommige dagelijkse dingen moeilijk uitvoeren. De bibliotheek zorgt met verschillende leescampagnes ervoor dat de leesbevordering wordt vergroot. Denk hierbij aan campagnes zoals de Nationale Voorleeswedstrijd of de Boekenweek. Door een ruim aanbod aan boeken zorgt de bibliotheek ervoor dat er voor iedereen iets tussen zit en je ook kennis kan maken met andere boeken.

Het organiseren van ontmoeting en debat

De bibliotheek is een openbare plek waar iedereen toegang tot heeft. Dit betekent dat er verschillende mensen komen in de bibliotheek. Omdat de bibliotheek een neutrale en onpartijdige plek is, heeft iedereen de mogelijkheid om er te komen. Mensen komen er samen om te lezen, maar de bibliotheek dient ook als een goede studeerplek. Jong en oud komen samen in de bibliotheek.

Het kennis laten maken met kunst en cultuur

Steeds meer bibliotheken geven meer aandacht aan kunst en cultuur. Dit doen ze bijvoorbeeld door activiteiten of lezingen te organiseren. Op deze manier komen mensen in contact met verschillende culturen. Bibliotheken kunnen ook samenwerken met andere culturele instellingen door informatie te geven over musea en tentoonstellingen. Door een groot aanbod van literatuur komen verschillende culturen en kunst aan bod. Dus voor een cultureel uitstapje kan je ook bij de bibliotheek terecht.

 

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment