Workplace Pride Foundation op Hogeschool Saxion: Werkt het?

In 2018 tekende Hogeschool Saxion een overeenkomst met de Workplace Pride Foundation. Hiermee willen ze zich inzetten voor de LHBTI+ gemeenschap op de Hogeschool. Wat is er na drie jaar veranderd op de Overijsselse Hogescholen?

De Workplace Pride Foundation is gevestigd in Amsterdam. Deze organisatie is actief in Nederland, maar ook in vele andere landen over de hele wereld. Ze streven ernaar om de grenzen van LHBTI+ integratie op de werkplek te verbeteren. Dit doen ze onder andere door onderzoek, opleiding, netwerkopbouw en bewustmaking. Aanvullend zijn specifieke programma’s voor LHBTI+ medewerkers en studenten naast maatwerkopleidingen. (Workplace Pride Foundation)

Uitspreken over diversiteit
In 2018 tekende Hogeschool Saxion, locaties Enschede, Deventer en Apeldoorn, het lidmaatschap met deze organisatie. Ze waren de eerste en voorlopig de enige Hogeschool. Een van de touwtrekkers was Marco Strijks (Impact Developer). “We hebben het getekend om ons uit te spreken voor diversiteit en inclusie. Ik geloof niet dat wij zo’n onveilige werkomgeving hebben, maar het kan een onveilig gevoel geven. Op het moment dat je je ergens over uitspreekt, dan wordt het ook bespreekbaar. We hebben vertrouwenspersonen. Hen spreek ik ook regelmatig, daar kom ik niet veel zaken tegen waarvan ik denk; daar moeten we op gaan letten. Het gaat er puur om: kom uit je schulp en laat zien wie je bent, wees er trots op!”

Ik spreek af met Marco op het Saxion in Enschede. We lopen langs de regenboogbank, genderneutrale toiletten en gaan zitten in een ruimte vol regenboog en trans vlaggen. “Dit is een plek voor onze collega’s en studenten die zich even willen terugtrekken of met elkaar in gesprek willen gaan”, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de foto > 

Foto: Lynn Teggeler

Diversiteit werkt
Waarom vond Marco het zo belangrijk om zich aan te sluiten bij deze organisatie? “Vanaf 2011 werk ik bij Saxion. In die tijd werd er wel over diversiteit gesproken, maar was het nog vrij beperkt. Vanwege onder andere mijn geaardheid ben ik in de werkgroep diversiteit en inclusie terecht gekomen. Diversiteit en inclusie is nooit af. Het is bewustwording creëren bij de mensen. Het belang laten zien dat het noodzakelijk is, dat we daardoor een beter onderwijsinstituut worden. Diversiteit werkt gewoon. Als diversiteit niet zichtbaar is, bestaat het niet en ebt het weg. We moeten met enige regelmatig laten zien dat we er zijn en niet meer weg gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto > 

Foto: Lynn Teggeler

Persoonlijk betrokken
Marco is persoonlijk betrokken bij dit thema. “Ik heb het gemist in mijn eigen opleiding. Persoonlijk heb ik erg geworsteld met mijn coming out, maar dat is uiteindelijk allemaal goed gekomen. Als ik zou mogen kiezen, zou ik er weer voor kiezen om een coming out mee te maken, het heeft echt een functie. Destijds had ik geen rolmodellen en er was niks. De wereld bestond uit witte heteroseksuelen. Dat is best lastig wanneer je op een leeftijd bent en je eigenlijk de wereld moet ontdekken. Daarom vind ik dit zo belangrijk. Als ik nu zou studeren, zou ik hier dagelijks te vinden zijn. Als ik ook maar een student per jaar hiermee help, dan ben ik al blij.”

“Als ik ook maar een student per jaar hiermee help, dan ben ik al blij.”

Verandering
Maar wat is er allemaal verandert in de afgelopen jaren? “We hebben een aantal grote evenementen gehad, waarbij sprekers kwamen die vanuit hun eigen ervaringen gesproken hebben. Met enige regelmaat hebben we lezingen. Onze studentenvereniging is enorm gegroeid, hier zijn ook veel internationale studenten bij aan gesloten. We zijn een samenwerking aangegaan met de Universiteit van Twente en het ROC van Twente. Allemaal zaken die eraan bijdragen dat er meer aandacht komt voor het niet hetero zijn.”

Daar blijft het niet bij. “We hebben inmiddels ook meer aandacht voor mensen met een niet Westerse achtergrond, een vluchtelingenstatus of een ander werkend lichaam. Dat iedereen mag zijn wie die is op Saxion. Dit willen wij ook uitstralen in de regio. We gaan nu ook meer naar een inclusief taalgebruik.”

“We hebben een onderzoek naar de verschillende sub onderwerpen van diversiteit en inclusie, waarbij we kijken naar de sociale veiligheid binnen Saxion en hoe het staat met rolmodellen. Er zijn veel onderzoeken gaande die gericht zijn op de mens, vroeger ging het meer om techniek en innovatie.”

“Ik denk dat we de drempel verlaagd hebben. Niet iedereen zal tijdens zijn studententijd uit de kast komen. Ik hoop dat ze gaan nadenken; hoe zit het met mij of met anderen? Waarom zou diegene niet zichzelf mogen zijn, als ik dat wel mag?”

Tekst gaat verder onder de foto > 

Foto: Lynn Teggeler

Welkom
Iris van der Struik studeert Creative Business aan de Hogeschool en is een trotse LHBTI’er. Wat vindt zij van dit besluit? “Ik vind het heel goed dat ze dat hebben gedaan. Ik denk dat het fijn is om als LHBTI+ student te weten dat je welkom bent op school en je mag zijn wie je wil zijn. Ik zit in een erg leuke klas waar niemand raar opkijkt dat ik op vrouwen val.”

“Ik vind het goed dat ze daar mee bezig zijn en daar ook verder mee gaan. Ik hoop dat toekomstige studenten op de hoogte zijn van dat je bij Saxion jezelf kan zijn. Over het algemeen vind ik Saxion een LHBTI+ vriendelijke school. Wel zou ik het gaaf vinden als er bijvoorbeeld een project komt waarbij er gekozen wordt voor een opdrachtgever als het COC.”

Iedereen in beeld
Hebben ze met duizenden studenten wel iedereen in beeld? “Dat denk ik niet”, vervolgt Marco zijn verhaal. “We hebben 27.000 studenten, minimaal 10 procent heeft een LHBTI+ achtergrond. Ik vind het moeilijk om de studenten te bereiken die het zo hard nodig hebben. Er zijn misschien studenten die denken; het is nu coronatijd, het is al zo moeilijk. Ze zitten vast niet op mijn verhaal te wachten. Daar zitten we juist wel op te wachten. Elke persoon die bij ons komt denk ik; dat is bij een persoon weer gelukt.”

Doel geslaagd?
Is na meer dan drie jaar het doel geslaagd? “Het doel is nooit geslaagd. Ik heb een groot harig monster op de horizon waar ik naar toe aan het zwemmen ben om dat beet te pakken. De ene keer heb ik hem aan de linkerkant vast, dan weer aan de rechterkant en er gebeuren altijd weer zaken waarbij we moeten bijstellen. Ons doel is om een hele inclusieve onderwijsregio te worden in Deventer, Apeldoorn en Enschede. Ik wil graag met bedrijven in contact om dat te realiseren.”

“Ons doel is om een hele inclusieve onderwijsregio te worden in Deventer, Apeldoorn en Enschede.”

Positieve toekomst
Marco kijkt positief naar de toekomst van het Saxion. “Onze directeuren en het college van bestuur zijn er volledig voorstander van om nog meer aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie. Er moeten meer rolmodellen komen en we moeten meer het gesprek aangaan over dit thema. Ik denk dat het bedrijfsleven zich ook gaat bewegen in Twente en ook daar ben ik heel blij mee.”

Leave comment

Leave comment