Wangiri-fraude: wat is dat precies?

Stel je voor, je wordt gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer, maar je bent net te laat. Je belt het telefoonnummer terug en enkele dagen later ontvang je een hoge rekening van je telefoonmaatschappij. Dan is de kans groot dat je slachtoffer bent geworden van wangiri-fraude, maar wat is dat precies?  

 Internationale criminelen bellen bij wangiri-fraude, vanuit het buitenland naar jouw mobiele nummer. Zij laten jouw telefoon één keer overgaan waarna ze zelf ophangen, in de hoop dat jij het nummer uit nieuwsgierigheid terugbelt.  

 Als je dit buitenlandse nummer terugbelt krijg je vaak een bandje of kiestoon te horen. In werkelijkheid bel je naar een duur servicenummer dat ergens in het buitenland gevestigd is. Wanneer je beseft dat er niemand gaat opnemen, hang je waarschijnlijk al zo lang aan de lijn dat de fraudeurs flink wat geld buit hebben gemaakt. Soms gebeurt het ook dat de criminelen een piepje nabootsen, waardoor je denkt dat er is opgehangen, maar dit is niet het geval.  

 Telefoonnummers  

 Voor de wangiri-fraudeurs is het super simpel om telefoonnummers van het internet te plukken. Het kost ze zeer weinig of soms zelfs helemaal niks.  

 Voor providers is het, volgens Opgelicht?!, lastig om dit soort fraude te voorkomen. De fraudeurs gebruiken namelijk steeds nieuwe nummers. Dit zijn er te veel om allemaal te blokkeren. Word je gebeld door zo’n nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Ook is het belangrijk dat je buitenlandse nummers niet terugbelt. Het nummer blokkeren op je eigen telefoon, is ook nog een mogelijkheid. 

Leave comment