Vragen op vrijdag: samenwonen op één erf

We komen in Nederland en Overijssel woningen te kort. Maar wat als we wat vaker samen op een erf zouden wonen? Gerjan Meilink woont al jaren samen met zijn gezin en ouders op hetzelfde erf in het Overijsselse Gramsbergen en beantwoordt een aantal vragen.

Jullie wonen samen op een erf. Hoe is dat idee ontstaan?

“Wij wonen in het buitengebied van Gramsbergen op een boerderij, samen met mijn ouders. In 2004 zijn we hier komen wonen als twee gezinnen, maar het was eigenlijk altijd al een dubbel huis. Je ziet wel vaker dat verschillende gezinnen bij elkaar gaan wonen bij een boerenbedrijf. Net als bij ons is dat ook vaak uit praktisch oogpunt. Ik werk ook in het bedrijf en het is daarom wel gemakkelijk als je dichtbij de boerderij woont. Daarnaast was het ook een stuk goedkoper destijds. Anders hadden we een woning in Gramsbergen moeten kopen, wat aanzienlijk duurder was.”

Het is wel een voordeel dat er een gedeelde woning stond.

“Ja klopt, van vroeger uit is dit al een dubbel huis. Dat zie je wel meer op boerderijen. Maar het kan ook dat bijvoorbeeld de jongere generatie een huis verbouwt op het erf, dan wordt het als een bedrijfswoning gezien.”

Jullie wonen best wel dicht op elkaar, hoe gaat dat? Doen jullie veel samen?

“We hebben allemaal een eigen ingang, een eigen oprit, een eigen voordeur en een eigen tuin. Alles is compleet afgescheiden van elkaar. En doen we dan veel dingen met elkaar? We komen niet dag in dag uit bij elkaar over de vloer. In het verleden was het fijn om dichtbij elkaar te wonen toen onze kinderen nog jonger waren. Dan gingen ze uit school naar opa en oma totdat wij thuiskwamen van ons werk, want we werken beide ook nog buiten de deur. Maar ontzettend veel dingen met elkaar samen ondernemen doen we niet echt. Misschien ook wel doelbewust.”

Waarom is dat?

“Ik denk dat je elkaar anders gaat overlopen. Ik kom voor mijn werk ook bij andere boerenbedrijven en zie daar dat er soms ook wel eens drie generaties op een erf bij elkaar wonen. Dat kan af en toe best voor wat spanningen zorgen onderling. Bijvoorbeeld als de één een feestje wil geven en de ander niet. Je moet wel rekening houden met elkaar.”

Denk je dat het samenwonen op een erf een goede oplossing kan zijn voor de woningnood?

“Er wordt wel eens meer gebruik van gemaakt in het buitengebied. Hier bij ons in de straat staat ook een huis, vergelijkbaar met dat van ons. De grootouders zijn inmiddels overleden en je ziet dat daar een jong stel in komt, voor ongeveer een jaar of twee. Bijvoorbeeld wanneer ze een huis aan het bouwen zijn of ze net starten op de woningmarkt. Maar of het wonen, zoals wij hier samendoen, de woningnood tegengaat weet ik niet. Er zijn niet ontzettend veel woningen die daar geschikt voor zijn. Wat steeds meer in trek komt, is dat de gemeentes makkelijker worden in het toestaan van het slopen van oude gebouwen in ruil voor bouwkavels. De rood voor rood regeling. Maar of dat ook echt startersprijzen zijn is nog maar de vraag.”

Leave comment