‘Door de scholen paars te kleuren, dragen ze uit dat iedereen welkom is’

“Paarse Vrijdag is een bijzondere dag, omdat op deze dag de solidariteit wordt uitgedragen richting de LHBTI+-gemeenschap.” Het was dit jaar op 10 december Paarse Vrijdag. Op deze dag dragen docenten en scholieren paars om hun steun te betuigen aan de LHBTI+ community.

Waarom is het nou eigenlijk zo belangrijk om dit te vieren? “Hoe meer scholen en universiteiten meedoen aan Paarse Vrijdag, hoe meer scholieren weten dat hun onderwijsinstelling achter hen staat.” Volgens Chantal van der Putten, voorzitter van Student Pride NL, voelen scholieren en studenten zich meer thuis op hun school als de instelling meedoet aan Paarse vrijdag. “LHBTI+- studenten zijn absoluut niet zielig, maar ze hebben wel af en toe dat extra steuntje in de rug nodig.”

Paarse Vrijdag werd al voor een langere tijd georganiseerd op basisscholen, middelbare scholen en mbo-instellingen. Student Pride NL werd vorig jaar benaderd door COC Nederland om een campagne te starten voor het hoger onderwijs. Het is daar namelijk ook niet voor alle studenten even makkelijk om zichzelf te zijn. “Jongeren die niet hetero of transgender zijn, hebben het nog steeds zwaarder dan hun studiegenoten. Ze worden vaker gepest en buitengesloten. Voor deze studenten is het daarom extra belangrijk om te weten dat hun studiegenoten en docenten achter hen staan en dat ze worden geaccepteerd.”

Student Pride NL wil zorgen voor een veilig studieklimaat op hogescholen, universiteiten en stageplaatsen. Door het jaar heen doen ze nog meer om de LHBTI+ community te steunen.“We hebben een toolbox ontwikkeld, dat is voor inclusief onderwijs op het gebied van gender en seksuele diversiteit. Deze is ook beschikbaar in het Engels, zodat het voor iedereen in Nederland toe te passen is.”

“Docenten kunnen met de toolbox niet alleen hun onderwijsprogramma inclusiever maken, maar ook wordt het hele onderwijs er inclusiever door. Dit zie je onder andere terug in de manier waarop je met elkaar omgaat en in de aanspreekvormen.”
Elk evenement dat Student Pride NL organiseert, heeft uiteindelijk als basis om te zorgen voor een veiliger studieklimaat.

 

Foto: COC Nederland

Leave comment