Twijfels bij jongeren over vaccinatie

Fotobron: Pixabay

Wel of niet laten vaccineren? Nu iedereen vrijwillig een afspraak kan maken voor een coronavaccinatie, ontstaan er veel vragen bij studenten. Volgens het ministerie van volksgezondheid is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen worden gevaccineerd om weer terug te gaan naar het “oude normaal”. Van alle leeftijdsgroepen hadden jongeren het minste vertrouwen in het vaccin. Jongeren geven vaak aan dat ze zelf gezond genoeg zijn om het virus aan te kunnen en dus geen reden hebben om het vaccin wel te nemen. Toch zijn er ook andere redenen waarom studenten het vaccin niet willen nemen.

We kunnen eindelijk weer naar festival, op vakantie en naar de voorstelling van je favoriete cabaretier. Hiervoor moet je alleen even een sneltest doen of je vaccinatie-paspoort laten zien. Op dit moment zijn er zo’n 6 miljoen Nederlanders volledig gevaccineerd. Veel jongeren kampen nog steeds met twijfels. Er spelen verschillende beweegredenen om wel of niet te vaccineren. Ook hebben veel jongeren zich nog niet verdiept in het vaccin.

Willem-Jan student op het Windesheim heeft nog zijn twijfels: “Het is een erg nieuw vaccin en ik zie het alsof wij in een soort testfase zitten. We weten niet wat de gevolgen van het vaccin zijn op langere termijn. Ik denk dat ik het allemaal nog een poosje aan ga kijken. Hoe langer ik wacht, hoe verder de vaccins ontwikkeld zijn. Ik ben niet 100% overtuigt om het vaccin niet te nemen, maar ook niet om het wel te nemen. Ook ben ik zelf gezond en ben ik niet bang om corona te krijgen. Ik denk dat het belangrijker is dat de ouderen en kwetsbare het vaccin krijgen. ”

Woordvoerder Thomas Breedveld van het Ministerie van volksgezondheid zegt daarop het volgende: “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, dus ook jongeren die in aanmerking komen voor een vaccinatie. Als iedereen zich laat vaccineren, inclusief jongeren, kan corona niet meer om zich heen grijpen en krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug.”

Jongeren vaccineren is van groot belang

Binnen een korte tijd zullen veel ouderen en kwetsbaren gevaccineerd zijn. Ook dan is het van groot belang dat jongeren zich laten vaccineren.

“Jongeren kunnen ernstig ziek worden van corona en hier nog lang last van houden, bijvoorbeeld verlies van reuk- en smaakvermogen, of langdurige vermoeidheid. Door een vaccinatie zijn ze beschermd. Daarnaast zijn de vaccins niet 100% effectief, en zijn niet alle ouderen en kwetsbaren gevaccineerd. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer bescherming aan de samenleving als geheel.” aldus Thomas.

Er is een grote kans dat het vaccin overdracht (transmissie), en daarmee verspreiding van het virus, tegengaat. Hierdoor zullen er dus minder snel mensen worden besmet en zullen de cijfers hoogstwaarschijnlijk afnemen. Als jongeren zich laten vaccineren sorteert de overheid voor op dat effect. Zo voorkomt het dat zij het virus overdragen op bijvoorbeeld hun ouders of niet-beschermde opa of oma.

Thomas: ”Vaccineren doe je dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Als de jongeren zich in de situatie van ouderen zouden bevinden, zouden ze ook graag willen dat jongeren zich zouden laten vaccineren. Het is een kwestie van solidariteit tussen generaties dus.”

Shary is student op Deltion College en heeft beide vaccinaties al gehad. “Het klinkt misschien gek, maar voor mij voelde het vaccin echt als een opluchting. Ik studeer maatschappelijke zorg en werk met kwetsbare ouderen en jongeren. Ik verzorg die mensen elke dag en wil niet het risico lopen dat ik ze besmet. Het krijgen van het vaccin geeft mij een veiliger gevoel. Wel blijf ik nog even oplettend betreft de maatregelen als voor het krijgen van mijn vaccin.”

Onvruchtbaar 

Niet alleen Willem-Jan, maar ook Julia twijfelt over de gevolgen van het vaccin op langere termijn. “Naast dat er een kleine kans is op trombosevorming na het vaccin, maak ik mij ook zorgen om mijn vruchtbaarheid. Het is niet aangetoond dat vrouwen onvruchtbaar worden of minder snel zwanger kunnen raken na het vaccin, maar 100% uitsluiten kunnen ze het ook niet. Ik wil niet nu een overhaaste keuze maken waar ik de rest van mijn leven spijt van kan krijgen.”

Toch hoeven mensen zich over vruchtbaarheid geen zorgen te maken, aldus het RIVM. “ De vaccinatie heeft geen invloed heeft op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Daarom is het advies aan alle zwangere vrouwen om – als zij hiervoor opgeroepen worden – zich te laten vaccineren.”

Geloofsovertuiging

Niet alleen gezondheidsredenen maar ook een geloofsovertuiging kan meespelen in de keuze om wel of niet te vaccineren, blijkt uit cijfers van het Reformatorisch Dagblad. Het geloof in Gods voorzienigheid is voor een kwart van de RD-lezers de zwaarstwegende reden om niet te kiezen voor een coronavaccin, zo blijkt uit een onderzoek onder bijna 4000 lezers van het RD en rd.nl.

Fotobron: RD, Hans Kraayeveld

Martin Jans is Studentenpastor op Windesheim. Hij is er voor alle studenten die zich willen oriënteren op of zich willen vormen in het christelijk geloof in relatie met thema’s als wetenschap, ethiek, cultuur, andere religieuze tradities. “Zelf ben ik heel blij met de mogelijkheid van vaccineren. Het is ongelofelijk knap dat we als mensheid in staat zijn om zoiets te bedenken en te produceren. Dat bied mij de mogelijkheid om mezelf veel beter te beschermen tegen het virus en dat vind ik ook heel belangrijk: anderen daartegen extra bescherming te bieden. De zorg voor anderen is een belangrijk onderdeel van mijn christelijk geloof. Vaccineren is daar een vorm van. De paus noemt het een christelijke plicht, en alhoewel zo zou ik het zelf niet direct zeggen, is er wel een opdracht om voor elkaar te zorgen. In deze pandemie kan dat door je te laten vaccineren.”

Hoge vaccinatiegraad is belangrijk

Er zijn dus verschillende redenen om het vaccin wel of niet te nemen. Wat ingewikkeld aan het vaccineren is, is dat het voor een enkel individu misschien niet zoveel uitmaakt, maar wel voor het geheel. We hebben een hoge vaccinatiegraad nodig om corona tegen te gaan. Kijk maar naar de vaccinatiecampagnes tegen polio, mazelen etc. Het is dus goed als studenten die zich niet willen laten vaccineren zich bewust worden van wat zij voor anderen kunnen doen. Je kunt voor een ander zorgen door jezelf te laten vaccineren.

 

Leave comment