‘Ik wil kinderen enthousiast maken voor de politiek’

Mijn naam is Saskia manusama. Ik was gemeenteraadslid namens de PvdA en dat heb ik anderhalfjaar lang met veel plezier gedaan. Toch heb ik besloten om dit werk neer te leggen en ben ik nu in dienst bij SWW voor talentenjagers.

Ik ga de gemeenteraad zeker missen, maar ik vind het zo belangrijk dat kinderen gezien en gehoord worden. Ik ben ooit de politiek ingegaan omdat ik jeugd en cultuur heel erg belangrijk vind. Maar ik kwam erachter dat ik me beter hiervoor kon inzetten vanuit de praktijk en dus niet vanaf de bovenkant.

Ik zit nu in de werkgroep die zich bezig ermee bezighoudt om kinderen weer enthousiast te maken over de politiek. Ik heb nu een paar gastlessen gegeven vanuit talentenjagers en ik merk dat ik daar heel veel energie van krijg, omdat je kinderen hun eigen talenten ziet ontdekken en hun horizon laat verbreiden. Maar voordat ik te hard van stapelloop, moet ik misschien eerst even uitleggen waarom we deze werkgroep hebben opgericht en wat we precies doen bij talentenjagers.

Oprichting werkgroep

We merkten in de gemeenteraad dat kinderen vaak denken dat de meeste mensen in de gemeente oud geitenwollen sokkentype ’s zijn. Dat we allemaal grijs en oud zijn. We kwamen erachter dat kinderen een ander beeld van de politiek moeten krijgen en dat zij ook hun plannen en ideeën moeten delen. Vanuit de gemeente is er dus een nota gekomen over jeugd en politiek. Vanuit daar is een werkgroep opgericht die zich daarmee bezig gaat houden en daar zit ik dus in.

Als oud-raadslid kan ik gastlessen geven op basisscholen vanuit mijn nieuwe werk bij talentenjagers. Als ik op zo’n school ben heb ik het er met ze op een laagdrempelige manier over politiek. Ze krijgen dan een microfoon voor zich, die ze allemaal hartstikke interessant vinden, en moeten dan hun naam zeggen en wat ze graag zien veranderen in Hoogeveen.

Het geven van gastlessen

Eerst vinden de kinderen het nog wat spannend en komen ze nog een beetje onzeker over. Maar uiteindelijk zijn ze toch te nieuwsgierig. Hierdoor wint de nieuwsgierigheid het van de onzekerheid. En dat is echt mooi om te zien hoe dat gaat. Ze mogen dan vertellen wat ze graag willen zien veranderen in Hoogeveen. Sommige kinderen zeggen grappige dingen zoals een gamehal of een Jamin, maar er komen ook nuttige dingen uit zoals dat ze willen dat het veilig is voor iedereen en er meer respect is voor elkaar. Dat maakt dan veel los bij de re rest en dan komen er echt hele mooie dingen naar boven.

“Het is heel waardevol om soms dingen te bekijken vanuit de ogen van een kind”

Zulke dingen worden dan weer meegenomen bij de volgende raadsvergaderingen. Het is heel waardevol om soms dingen te bekijken vanuit de ogen van een kind. We laten de kinderen ook naar het gemeentehuis komen, waar ik ze laat zien waar ik dan zat tijdens raadsvergaderingen. Dan vertel ik dat ik ook weleens word afgeleid en dan zien de kinderen me ook meer als een normaal mens. Dan ‘level’ je veel meer met de kinderen op zo’n moment en dat werkt gewoon heel goed.

Tijdens corona-periode de politiek in

Zelf was ik als kind altijd al geïnteresseerd in de politiek, maar ik deed er nooit echt wat mee. Ik heb altijd in de cultuursector gewerkt bij de Tamboer, waar ik ook wel gastlessen heb gegeven aan kinderen trouwens. Maar aan het begin van de corona-periode ben ik pas echt betrokken geraakt bij de politiek. Lodewijk Asscher had toen een actie opgezet genaamd redt de cultuur.

“Dat vond ik allemaal erg leuk, maar ik ben zo blij dat ik de switch heb gemaakt naar het werkveld”

Daar was ik het zo hard mee eens, want de cultuur is ook echt superbelangrijk. Omdat er dus in de corona-periode weinig te doen was in de culturele sector, heb ik me maar aangesloten bij de PvdA. Daar ben ik woordvoerder cultuur geweest en betrokken geweest op het domein sociaal en jeugd. Dat vond ik allemaal erg leuk, maar ik ben zo blij dat ik de switch heb gemaakt naar het werkveld. Daar kan ik de dingen, cultuur, kinderen en politiek allemaal combineren en dat maakt mij een gelukkig mens.