Ruim twintig kerken sluiten komende jaren in Overijssel

Het gaat slecht met de katholieke kerk in Overijssel. Afgelopen jaren zijn er steeds meer kerken gesloten of ze fuseren. Dat lijkt voorlopig nog niet te stoppen, maar vooral in de omgeving Deventer, Salland en Twente neemt het aantal kerksluitingen toe. Publiekplein bracht alle open én gesloten katholieke kerken van Overijssel in kaart.

Van parochie Heilige Lebuïnes (omgeving Deventer) blijven er slechts twee kerken open: de Broederenkerk in Deventer en de Willibrordus in Wijhe. Dat betekent dat negen kerken sluiten of al gesloten zijn. Ook parochie het Heilige Kruis sluit bijna al haar kerken, met uitzondering van de Kruisverheffing in Raalte. Bij de Pancratiusparochie in Twente sluiten zes van de negen geloofshuizen.

Clusteren

De Emmanuelparochie hoeft nog niet noodgedwongen kerken te sluiten, maar kan niet meer in alle elf de locaties van de parochie het pastoraat volledig aanbieden. Om die reden gaan ze clusteren in Ommen, Dedemsvaart en Heino. Kerkdiensten, Godsdienstonderwijs en zorg aan hulpbehoevenden alleen nog mogelijk is in die drie kerken. De parochie hoopt de overige locaties te kunnen behouden voor samenkomsten van de geloofsgemeenschappen.

FOTOBRON: PEXELS

Leave comment