Routekaart: VVV

Bron: Suus Riemersma

Stavoren, een stad die voornamelijk bestaat uit toerisme. Daar kan natuurlijk een VVV niet ontbreken. Van april tot en met oktober is de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer open. Het doel daarbij is toeristen en inwoners te informeren over, in dit geval, Stavoren. Verder vind je hier diverse (streek)producten en cadeaukaarten.

Bron: Suus Riemersma

Al 25 jaar, zit de VVV in de oude haven van het Friese stadje. “Vlak voor die tijd, zat er een gebouwtje bij de Kaap, dat is helaas afgebroken en daar zat de VVV eerst in. Dat is al heel lang geleden”, vertelt VVV-medewerkster Caroline. “Dit is nu het elfde seizoen dat ik hier werk. Toen ik begon heette het ‘TIP’, toeristisch informatie punt. Dat kwam doordat er ruzie was met de VVV, en toen zijn al die kustplaatsen zoals Stavoren, Hindeloopen en Makkum allemaal TIP’s geworden. We zitten nu 4 jaar weer bij VVV Waterland Friesland, daarvan zit het hoofdkantoor in Joure. Dat is gewoon van Gemeente Súdwest-Fryslân en Friese Meren.”

Ondanks dat de inwoners ook meer dan welkom zijn, loopt het voornamelijk storm met toeristen. “We hebben nu ook weer een stukje in het Stavers krantsje gezet met de tekst: “we verwelkomen alle inwoners en de toeristen”, niet andersom. Als ze dan een keer komen zeggen ze: wauw. Nou vertel het door! We zijn een leuke plek hier. We hebben bijvoorbeeld cadeauartikelen, dus met vaderdag en moederdag zet ik wat op Facebook”, vertelt Caroline trots. De drukte is voornamelijk afhankelijk van het weer volgens Caroline. “Juli en augustus zijn de drukste maanden. En in de weekenden als het mooi weer is, heb je het ook druk, zo moet je het zien.” Zelf vindt ze dat de diversiteit in dagen het werkzaam zijn bij de VVV zo leuk maakt. “Ik vind het, het leukst om niet elke week dezelfde dagen te werken. Als het mooi weer is heb je gewoon volop gasten. De maandag en de woensdag waren altijd wel aardig rustig. Ik vind het niet erg om op dat soort dagen ook te werken, de afwisseling maakt het leuk.”

 

Doordat de VVV niet het hele jaar door open is, moeten de werknemers in de overige maanden naar een andere invulling van hun tijd zoeken. Voor Caroline bestaat dat voornamelijk uit vrijwilligerswerk uitvoeren. “Ik vraag WW aan en dan moet je ook solliciteren. Verder doe ik vrijwilligerswerk, dat is nu helaas afgelopen. Bij oudjes in Koudum, bij Ouderen Vandaag. Daar was een winkeltje daar stond ik dan in, een keer in de twee weken en een keer in de twee weken had ik met een andere vrijwilliger een gezellige vrijdagmiddag in het restaurant daar. Bijvoorbeeld thee met een koekje, of een borreltje.”

 

Wat betreft de komende jaren voor het VVV in Stavoren, gaat er een hoop veranderen. “Het VVV zelf gaat wel veranderen, het wordt een soort beleefcentrum. Met wat meer schermen en interactieve onderdelen, dat komt er dan bij in. Bijvoorbeeld met informatie over Stavoren, de Vis, het Vrouwtje van Stavoren, het Stadhuis, noem het maar op”, aldus Caroline. Ook al klinken deze plannen als een grote aanwinst voor de onderneming, werd er niet gelijk enthousiast op gereageerd. “Daar hebben wij wel discussies over gehad, want wij verkopen heel goed in de winkel, dus de winkel moet wel blijven. Die uitvoering staat al 2/3 jaar op de planning, waarschijnlijk wordt het deze winter gerealiseerd. Maar ik wacht het af want dat zeiden ze vorig jaar ook al.” Wanneer het beleefcentrum van de grond komt is dus nog de vraag.