Routekaart: De Visserman

Bron: Suus Riemersma

In hoeverre is het eigenlijk aantrekkelijk om een horecaonderneming te bezitten in Stavoren? Het kleine stadje in Friesland staat bekend om zijn absolute rust in de winter en ongekende drukte in de zomermaanden. Vallen de stille wintermaanden wel te overleven als onderneming? Andre Inia, eigenaar en tevens chef van De Visserman, kan hier uitgebreid antwoord op geven.

De Visserman, een restaurant wat zich, zoals de naam als zegt, voornamelijk specialiseert in vis, bestaat sinds 2002. “Vanaf 1777 was het een bakkerij, die was ermee opgehouden, die ging met pensioen. Toen heeft iemand het overgenomen en heeft iemand er een restaurant van gemaakt”, aldus Inia. Vanaf 2015 is Andre Inia zelf werkzaam bij het restaurant. Samen met zijn vrouw, Anita Inia, runt hij het visrestaurant.

Zelf omschrijft de eigenaar het contrast tussen de zomer in de winter als erg groot. “Wij zijn drie maanden gesloten, december januari en februari. Zelf zit ik dan drie maanden in Spanje.” De dagen waar Andre dan ook het meeste plezier uit haalt zijn de drukke dagen. “Dat zijn voornamelijk de maandagen. Je hebt hier ook de Visserijdagen en het Skûstjesilen, dat soort dagen. Verder is het ook weersafhankelijk, maar zoals Hemelvaart, Pinksteren, die lange weekenden zijn altijd wel speciale weekenden.” Andre geeft aan De Visserman het dan ook voornamelijk moet hebben van de toeristen en hier dus ook deels hun bestaan aan kan danken. “Dat kan ik niet in percentages uitleggen, maar dat aandeel is wel groot”, vertelt hij. “Verder zijn er enorm veel terugkerende gasten. Zowel Staverse mensen als toeristen. Veel toeristen, mensen die een vakantiehuisje hebben, of een boot, of vaste gasten.”

Bron: Suus Riemersma

Opvallend is dat de grootste drukte zich heeft afgespeeld tijdens de Coronapandemie. “Wij hebben nog nooit zulke goede omzetten gedraaid als in de Coronatijd, dat is voor ons wel heel erg positief geweest. Het toerisme nam juist heel erg toe en wij kregen natuurlijk de toestemming om het terras uit te breiden en daar hebben we nu een definitieve vergunning voor gekregen. Daardoor was onze omzet gewoon verdubbeld”, vertelt Ania trots. Deze drukte zet zich gedeeltelijk nog voort meldt hij. “Wat ik zeg, het blijft wel stabiel. In het verleden behaalde successen zullen geen garantie bieden voor de toekomst.”

Wat de toekomst zal brengen staat nog niet vast. “Ik heb nu geen streven meer. Ik geloof wel dat we het maximum bereikt hebben, wat we met dit restaurant kunnen bereiken. Je kan wel doorgroeien, maar dat betekent ook dat je veel meer personeelskosten moet maken”, aldus de eigenaar. We zullen dus nog moeten afwachten wat De Visserman in de toekomst nog gaat doormaken.