ROC-studenten komen samen in regenboogcafé: ‘Je leert mensen kennen die je accepteren hoe je bent’

”Het is echt een gevoel van ik ben niet alleen, dat is fijn. Er worden ook hechte vriendschappen gesloten hier”, vertelt Esmée. Het is weer de laatste woensdag van de maand, een dag waar zo’n vijftig ROC van Twente studenten maandelijks naar uitkijken. Een avond van gezellig samenzijn in het regenboogcafé van de mbo-locatie in Hengelo, een avond waar iedereen welkom is.

Na maandenlang elkaar alleen te hebben gezien via een beeldscherm, is het nu eindelijk weer tijd om samen te komen in het café. Verschillende studenten druppelen binnen, groeten elkaar, pakken een drankje en gaan in gesprek. Ze hebben het fysieke contact gemist de afgelopen tijd. “Ik ben een keer naar een online meeting geweest, dat vond ik minder. Het is veel leuker om elkaar in het echt te zien”, zegt Esmée.

Buddy’s & bondgenoten

Tijdens deze avonden is iedereen welkom: of je nou valt op jongens, meisjes, op allebei, geboren bent in het verkeerde lichaam of jezelf niet willen labelen. Benjamin, die zelf niet valt onder de LHBTI+ gemeenschap, heeft zich wel aangesloten bij de regenbooggroep. De heteroseksuelen die bij deze groep horen worden ook wel bondgenoten of buddy’s genoemd. Benjamin: ”Bondgenoot is misschien een beetje een raar woord, maar er moet wel echt meer aandacht uitgaan naar de LHBTI+ gemeenschap.”

Studenten samenbrengen

Edwin is verantwoordelijk voor gender- en seksuele diversiteit op het ROC van Twente. Hij was in 2014 een van de initiatiefnemers van dit gezelschap. “Het begon met voorlichtingen en bijeenkomsten rondom dit thema en daarna zijn we gestart met het organiseren van avonden in het regenboogcafé en trainingen in het onderwijs”, vertelt hij. Edwin startte dit initiatief met één doel: “Wij willen bereiken dat jongen elkaar ontmoeten.” In de afgelopen zeven jaar is dit gelukt en dat brengt een grote glimlach op het gezicht van Edwin en zijn collega’s. Het organiseren van deze avonden is niet het enige wat Edwin doet, ook biedt hij een luisterend oor voor studenten.

Edwin is niet de enige die een luisterend oor biedt. Studenten zijn er onderling ook voor elkaar. ”De individuele problemen worden niet echt gedeeld met de groep, maar dat wordt meer tegen één iemand verteld”, vertelt Andy. Over een ding zijn alle studenten het unaniem eens: “Je leert echt mensen kennen die je accepteren hoe je bent”, vertelt een student.

De bekers worden leeggedronken en de tafel wordt opgeruimd. Studenten omhelzen elkaar en lopen met een glimlach uit het regenboogcafé. Ze kijken nu alweer uit naar de volgende maand.

Auteurs: Lynn Teggeler & Merle van Erve
Foto: Carina Chen, Pixabay

Leave comment