De lichten mogen uit in Overijssel

30 oktober is het ‘De Nacht van de Nacht’. Een jaarlijks evenement georganiseerd door natuur- en milieufederaties om lichtvervuiling aan de kaak te stellen. Lichtvervuiling komt bijvoorbeeld door lantaarnpalen, sportvelden, reclameborden en parkeerterreinen, het valt op maar is vaak onnodig. Tijdens de Nacht van de Nacht worden de lichten gedoofd en worden in het hele land activiteiten gepland in het donker.

Lichtvervuiling in Overijssel

In Overijssel blijkt dit wel nodig. Uit een onderzoek van meerdere bedrijven blijkt dat in Overijssel nog de meeste lampen aan staan na elf uur ’s avonds. Met ruim 87% is de provincie koploper.

‘61% van de bevolking vindt dat veel lantaarnpalen gedoofd of gedimd kunnen worden na 12 uur ’s nachts’*

Natuur en Milieu Overijssel geeft een aantal redenen voor het gebruik van al dat licht. NMO stelt dat verlichte reclameborden voor extra belangstelling voor een bedrijf kunnen zorgen. Daarnaast creeërt het een veilige omgeving, anders ligt een terrein in het duister. “Wat betreft die veiligheid, het is nog veiliger als je lichten gebruikt met een sensor. Dan springt het licht aan als er iemand langsloopt. Voor inbrekers niet prettig, want dan valt het extra op dat er iemand loopt.”

Duurzaam licht

Met duurzame lantaarnpalen wordt al geëxperimenteerd, op sommige plekken zijn af en toe ‘groene’ lantaarnpalen te vinden. Deze stralen minder fel licht uit, zijn zuiniger dan gewone lantaarnpalen en ook geven ze daadwerkelijk groen licht. NMO: “Bij lantaarnpalen wordt daar mee geëxperimenteerd. Sowieso dat ze steeds energiezuiniger worden, en dat ze alleen daar staan waar nodig. Ook wordt er gekeken naar lampen die minder strooilicht hebben.”

De tips van het NMO om lichtvervuiling tegen te gaan: energiezuinige(re) lampen, lampen uitzetten daar waar kan en bijvoorbeeld het gebriken van de beweging sensoren. “Het gaat dus meer om de stap die daaraan vooraf gaat: het herkennen van onnodig licht, en erkennen dat het een probleem waar je wat mee moet doen. Daarvoor is de campagne Nacht van de Nacht in het leven geroepen.” aldus het NMO.

 

Wilt u meer weten over De Nacht van de Nacht? Op deze website is informatie te vinden én tips om zelf lichtvervuiling tegen te gaan.

Home

* citaat uit onderzoek Nacht van de Nacht via peil.nl

Leave comment