Positie LGBTI’ers in Nederlandse katholieke kerken slechter dan in veel andere Europese landen

De positie van transgenders en homo’s is binnen de Nederlandse katholieke kerk slecht, blijkt uit de eerste Europese regenboogindex voor kerken. In tegenstelling tot de katholieke kerk, doet de protestantse kerk in Nederland met de vijfde plek op de ranglijst het juist wél goed.

De Oecumenische Metropolitaanse Gemeenschapskerk in Finland, opgericht door lhbti’ers, scoort het best. De kerk die daarna het best scoort, is de Lutherse Kerk in Zweden, de Protestantse Kerk in Zwitserland en daarna de Lutherse Kerk in Noorwegen.

Acceptatiebeleid

Voor het rapport werd het acceptatiebeleid van homo’s en transgenders bij 46 katholieke, protestantse en oosters-orthodoxe kerken in 33 verschillende Europese landen onderzocht. De onderzoekers keken naar de rechten van homo’s binnen de kerk en naar de rol van de kerkgenootschappen bij het publieke debat over rechten voor lhbti’ers.

De katholieke kerk in Duitsland staat het meest open voor deze groep. Op de ranglijst staat de Nederlandse katholieke kerk in de onderste helft. Zelfs in Hongarije, Roemenië en Italië zijn de posities van homo’s en transgenders beter dan in Nederland. De katholieke kerk van Wit-Rusland en Polen en de Russisch Orthodoxe Kerk van Rusland scoren het slechtst op het gebied van acceptatie. 

Zal het slechte acceptatiebeleid van de Nederlandse katholieke kerk eraan bijdragen dat de kerken leeglopen? Hoe denk jij hierover? Plaats het hieronder in de comments.

FOTOBRON: Pexels

Leave comment