Portret achter de bieb; Jarno

Jarno Slendebroek is student op de Pabo en is regelmatig te vinden in de bibliotheek om te studeren. Wij vroegen aan hem wat de bibliotheek voor hem betekent.

Waarom studeer je het liefst in de bibliotheek?

“Ik vind zelf dat de sfeer in de bibliotheek mij heel erg helpt om goed te studeren. Als ik thuis studeer ben ik in mijn eentje en moet ik mijzelf motiveren. Op het moment dat ik in de bibliotheek studeer zie ik andere mensen lezen en studeren. Ik ben dan sneller geneigd om ook wat te gaan doen. In de bibliotheek ervaar ik meestal een sfeer van rust waar gewerkt kan worden. Ik heb ook wel vaak het idee dat er naar je gekeken kan worden, dat scheelt wel. Het voelt alsof je een soort sociale controle met elkaar hebt.  Ik zou studeren in de bibliotheek denk ik wel aanraden. Thuis is ook nog een beetje de plek om te relaxen en dat is de bieb niet.”

Hoe is het als je thuis moet studeren in plaats van in de bibliotheek?

Het gaat wel prima. Ik moet thuis alleen lessen volgen en dat vind ik prima te doen. Soms vind ik het wel lekker dat je geen reistijd hebt om naar een hoorcollege te gaan. Alleen echt het studeren zelf, ergens voor gaan blokken, dat vind ik echt lastig om thuis te doen. De neiging om te gaan Netflixen is dan best wel groot.

Hoe ziet jouw studiedag in de bibliotheek eruit?

“Meestal zit ik toch echt wel vanaf 9 uur in de ochtend tot 4 uur in de bibliotheek. Thuis begin ik meestal 9 uur en dan merk ik dat ik er 12 uur wel al klaar mee ben.”

Gebruik je de bibliotheek nog ergens anders voor?

“Op mijn opleiding heb je nog wel veel dingen die je kan gebruiken in de klas. Dat is wel fijn en daar maak ik ook wel gebruik van, bijvoorbeeld kinderboeken die je kan gebruiken. Ik gebruik de bibliotheek niet om zelf boeken te lenen.”

Hoe ziet volgens jou de toekomst van de bibliotheek eruit?

“De trend is wel dat er steeds minder boeken worden gelezen, ook al geloof ik niet dat de bieb ooit weg kan gaan. Ik geloof wel dat steeds meer kleinere bibliotheken weggaan, maar zeker niet overal. Op sommige plekken hebben boeken ook gewoon heel veel waarde. Een wereld waar de bibliotheek niet bestaat kan niet maar ik geloof wel dat het er steeds minder zullen worden. Misschien dat er meer alternatieven zullen komen zoals een minibieb of online bibliotheek. Boeken worden altijd wel gelezen.”

 

Meer lezen over de toekomst van de bibliotheek van Overijssel? Ga naar onze homepagina en volg het laatste nieuws. Niks meer missen? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Wil jij je verhaal kwijt over jouw ervaringen met de bibliotheek? Mail dan naar Toekomstbieb@mail.com

Leave comment