Plannen afsluiten Vechtkade doorgestoken kaart: ‘’Het waren net de Russische verkiezingen’’

Plannen afsluiten Vechtkade doorgestoken kaart: ‘’Het waren net de Russische verkiezingen’’

Het is de slagader van het centrum, maar ook het hoofdpijndossier van de gemeente Ommen. Ongeduldige automobilisten, fietsers die afwachtend kijken naar de auto’s of de gegeven voorrang wel wordt verleend en vrachtwagens die zich in de Vechtkade proberen te vestigen om te laden en te lossen. De rode klinkers van het wegdek op de brug verdwijnen onder de rij stilstaande auto’s die het centrum van Ommen willen binnentreden tijdens de spitsuren en hoogtijdagen.

Het is 28 februari 2024 als Ron Nijhof, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Ommen, en lokale ondernemers uit Ommen zich verenigen op de Vechtkade. Ze spreken zich uit tegen het afsluiten van de Vechtkade door middel van een spandoek getyraped aan een bouwhek. Geschreven staat ‘Toename leegstaande panden. Ooit het bruisende stadje’ en ‘Autoluw oké. Afsluiten nee!’. Het heeft alles te maken met de gevolgen die ondernemend Ommen voorgeschoteld krijgt als de plannen van de gemeente Ommen werkelijkheid worden.

Al sinds mensenheugenis is de verkeersdrukte ten noorden van de Hessel Mulertbrug het toneel van een chaotische choreografie. Het kruispunt Vechtkade/Coevorderweg/Prinses Julianastraat is steevast een punt van discussie voor inwoners en ondernemers van Ommen-centrum en automobilisten, die veelal gebruik maken van de weg die van en naar het centrum leidt. Al sinds de eeuwwisseling zijn er plannen om de Vechtkade en de Prinses Julianastraat af te sluiten voor automobilisten. Nu, 24 jaar later, heeft de gemeente de plannen gepubliceerd. Om te beginnen met het aanpakken van de verkeerssituatie in 2025 met een kostenplaatje van 20 miljoen euro. De belangrijkste maatregelen: het afsluiten van de Vechtkade en de Prinses Julianastraat aan de hand van pollers om het sluipverkeer tegen te gaan en het centrum veiliger te maken voor inwoners en toeristen. En die genomen plannen stoten de ondernemers van Ommen enorm tegen de borst. Zij zien de maatregel als een klap in het gezicht van de lokale ondernemer in hun dynamisch en idyllisch centrum.

Onbegrip
Op steenworpafstand van de Hessel Mulertbrug is Café de Flater gelegen. Een bruin café waar de authentieke geur van hout en vers getapt bier je tegemoet komt. Een begrip in hartje Ommen. Zowel onder lokale bewoners als toeristen. Eigenaar Herman Hermers geflankeerd door Nijhof spreken zich al decennialang uit over de plannen van de gemeente over de verkeersituatie bij de brug. ‘’Dit is een doodsteek voor het centrum van Ommen’’.

Van de oplossingsgerichte maatregelen wordt weinig begrip getoond vanuit de ondernemers en het betreurt hen dat het levendige, aantrekkelijke centrum wordt afgesloten. ‘’De meeste parkeergelegenheden liggen aan de westkant van het centrum terwijl de meeste toeristen vanaf de campings aan de oostkant het centrum inrijden. Met deze plannen moeten toeristen zeven kilometer omrijden om in het centrum te komen. En dan zegt de gemeente dat ze duurzaam beleid willen uitvoeren. Moet je kijken hoeveel stikstof er in de lucht gaat als al die toeristen moeten omrijden om in het centrum te komen. Bizar’’. Nijhof ziet de bui al hangen en voorspelt dat toeristen naar nabije dorpen en steden trekken, waar bereikbare en toegankelijke parkeerplaatsen wel aanwezig zijn.

Naïeve gedachtegang
Op een gemiddelde zonnige zomerdag is het overvol in het pittoreske Ommen. Toeristen en dagjesmensen zijn vaak in groten getale aanwezig om hun vrije uurtjes te spenderen aan de Vecht onder de fel hangende zon. Obers en serveersters wurmen zich met dienbladen met gekoelde drank en lekkernijen door de drukte op het terras om de dag van de gasten net wat aangenamer te maken. Kinderen genieten van een verfrissend ijsje aan de waterkant, terwijl gepensioneerde hobbyvissers een poging wagen om zoetwatervis naar binnen te hengelen.

Aan voorzieningen geen gebrek. Volgens de gemeente Ommen een garantie op bezoekers. Maar die laconieke houding van de gemeente Ommen schiet in het verkeerde keelgat bij de ondernemers. Nijhof noemt het naïviteit ‘’De gemeente denkt dat het vanzelfsprekend is dat de toeristen blijven komen, terwijl wij als recreatie- en horecaondernemers ons stinkende best doen om de gasten in Ommen te verwelkomen. De ondernemer kan hier vanaf april tot en met september de kost verdienen, maar de andere maanden is het een stuk rustiger hier’’. Hermers knikt instemmend mee. ‘’Daarom is het zo belangrijk dat die weg openblijft voor winkeliers en toeristen zodat winkels makkelijk bereikbaar zijn. Daarnaast wordt het ook een complete chaos als de Vechtkade en de Prinses Julianastraat wordt afgesloten. Het verkeer kan hier dan niet meer langs en zal dan via de Coevorderweg het centrum benaderen, wat een Natura2000-gebied is’’.

Er bestaat waarschijnlijk geen groter contrast dan de plannen van de Gemeente Ommen en de wil van de ondernemers. De idealen staan pal tegenover elkaar.  ‘’We hebben drie ondernemersverenigingen in Ommen en die zijn allen mordicus tegen deze plannen. We praten al jaren tegen een muur. Dat de wethouder zegt dat we vele gesprekken hebben gevoerd en dat dit plan recht doet aan alle belangen is echt totale onzin’’ zegt hij furieus.

Het gevoel van onbegrip en oneerlijkheid voert de boventoon. Bij dit soort plannen moet de gemeente zich bij het voortraject aan bepaalde protocollen houden, zoals het houden van participatieronden. In de volksmond burgerparticipatie. ‘’Wat hier in Ommen heeft plaatsgevonden was schijnparticipatie. Het waren eigenlijk de Russische verkiezingen. We kregen een enquête waar we alleen akkoord konden gaan met het plan van de gemeente. De uitslag stond vooraf al vast’’.

Alternatieve oplossingen
Hermers laat zijn blik over de Vechtkade glijden. Hij ziet dagelijks de werkbusjes met werklui ‘s ochtends en ‘s middags met hoge snelheid over de kade heen denderen. Daar komen de vrachtwagens, trekkers, campers, caravans, bussen en auto’s nog bij die de sluiproute over de Vechtkade nemen om op die manier hun weg te vervolgen via de Coevorderweg. ‘’Wij adviseren de gemeente om op een andere manier te werk te gaan. Ze hebben nu het plan met de pollers, wat ik al een slecht idee vindt maar goed’’ zegt hij afkeurend. ‘’Zet die pollers in van 05:00 tot 08:00. Dan houd je al het sluipverkeer tegen, want dat is het punt namelijk’’.

Een andere maatregel die de ondernemers zelf hebben opgedragen bij de gemeente is het plaatsen van een hoogtebalk. De intentie is om deze hoogtebalk af te stellen op 2,20m. Dan kunnen de grote voertuigen er niet meer onder door en neemt de kans op ongelukken af. ‘’Het verkeer wat je dan liever niet meer als sluipverkeer door het centrum heen ziet rijden, los je met deze maatregel op’’. Het doorgaande verkeer is maar 33% van al het verkeer dat over de Vechtkade rijdt. Dat probleem zal volgens hen meteen opgelost worden. ‘’Maar met deze maatregelen komen we geen steek verder. We krijgen straks een stilstand of achteruitgang in het centrum van Ommen’’.

Ondanks de oplossingen van de ondernemers en na jaren debatteren, onderzoeken en het houden van inspreekavonden heeft de gemeente dan eindelijk een plan voor ogen. Maar gaat hier weinig van terecht komen zegt Hermers vastberaden. ‘’Let op mijn woorden. “De komende vijf á zes jaar wordt er niks veranderd aan de verkeersituatie. Het wordt gewoon weer doorgeschoven naar het volgende college van Burgemeester en Wethouders’’. Voorlopig is het afwachten wat er gaat gebeuren rondom de verkeerssituatie, maar de afgelopen jaren laten zien dat er daadkracht ontbreekt bij de gemeente Ommen.