Meningen verdeeld over de komst van de Jumbo

Er zijn grootste plannen voor winkelcentrum De Enk in Ermelo. De gemeente is erg enthousiast, maar het brengt ook veel discussie met zich mee. Het grootste discussiepunt is het plan van de Jumbo. Omwonenden zijn bang dat het voor veel overlast gaat zorgen. Er wordt veel over gesproken in de politiek en regelmatig over geschreven, maar waar staan we nu in het proces van de komst van de nieuwe supermarkt in De Enk?

 

Het plan

De gemeente van Ermelo wil het aantal supermarktmeters niet uitbreiden. Om het plan uit te voeren is er 372 vierkante meter van de COOP-supermarkt gekocht. Ook verdwijnen er twee huizen in de wijk naast De Enk om extra parkeerplekken te realiseren.

 

Bezwaren

Hoewel de gemeente van Ermelo en de eigenaar van winkelcentrum De Enk erg enthousiast zijn over de komst van de Jumbo, wordt er ook veel tegengas gegeven. De omliggende wijk zou niet geschikt zijn voor het vrachtverkeer dat komt kijken bij de komst van de nieuwe Jumbo. Zo heeft de Groeneweg, de straat achter het pand, al erg smalle stoepen. Dat zorgt nu al voor gevaar voor mensen met bijvoorbeeld rollators en kinderwagens. Het gevaar wordt alleen maar groter met het toenemende vrachtverkeer, bevestigt Henri Luitjes, fractievoorzitter van één-Ermelo. “De buurt leent zich niet voor een drukke supermarkt. De Groeneweg is al een lastige weg en je creëert alleen maar veiligheidsproblemen.”

 

E-mail van omwonenden

Omwonenden van De Enk hebben op 23 augustus een brief geschreven aan de gemeenteraadsleden, waarin zij hun zorgen over de komst van de Jumbo benadrukken. Als eerste kaarten zij het parkeerprobleem aan. Volgens de buurtbewoners is het parkeren van de auto op een zaterdag nu al lastig. De 36 parkeerplekken die erbij komen is voor hen niet voldoende. Ook wordt het woonplezier aangekaart. Sommige bewoners zullen met de komst van de Jumbo tegen een muur aan moeten kijken. Ze zijn ook bang voor geluidsoverlast.

In de brief geven de omwonenden aan zich totaal niet gehoord te voelen. Ze voelen zelfs dat ze als last ervaren worden.

 

Hoe nu verder?

De vergunningen zijn nog niet aangevraagd. Dit wordt per winkelketen gedaan. Er lopen dus twee procedures. Procedure één zou acht weken duren. De tweede procedure duurt 26 weken. Hierbij zijn drie initiatiefnemers betrokken. De huidige Hema, de toekomstige Hema en de Jumbo. Hoewel het dus nog even zou duren, kijkt de gemeente van Ermelo erg positief naar de mogelijkheid dat de nieuwe Jumbo er komt. “Tot nu toe wordt er nog niet om besluitvorming gevraagd van de gemeente, maar wordt er een opiniërende discussie gevoerd”, legt Henri Luitjes uit.

Tijdens de raadsvergadering van 20 september werd er aangegeven dat er in oktober meer duidelijkheid zou komen over de nieuwe Jumbo en de verhuizing van de Hema. Een definitief plan komt pas wanneer de vergunningen zijn ingediend.