Maurice uit Steenwijk werd slachtoffer van Tikkiefraude 

Tikkiefraude  is een vorm van cybercriminaliteit  die  tegenwoordig vaak voorkomt. Criminelen doen zich op verkoopsites,  zoals  Marktplaats,  voor als (ver)koper en leggen contact met nietsvermoedende  burgers, die zij vervolgens een vals betaalverzoek sturen.  De 27-jarige Maurice Spin uit Steenwijk werd slachtoffer van Tikkiefraude. Binnen notime  was zijn hele bankrekening leeggeplunderd.  

Tikkie is  tegenwoordig erg populair  en de kans is groot dat ook jij weleens met deze app in aanraking bent geweest.  Nadat een vriend of vriendin een boodschap heeft voorgeschoten maakt hij of zij een betaalverzoek aan via Tikkie,  die  vervolgens met jou wordt gedeeld  via  bijvoorbeeld  WhatsApp .  Door op de gestuurde link te klikken, kun je  snel en gemakkelijk het  gewenste  bedrag overmaken. Maar ook oplichters maken slim gebruik van de populariteit van  betaalverzoekjes. Hoe doen ze dit precies? 

 Wat is Tikkiefraude? 

Tikkiefraude is een veelvoorkomend fenomeen.  Oplichters komen met je in contact  via  verkoopwebsites, zoals  Marktplaats. Zij vragen of je via WhatsApp een klein bedrag wil overmaken doormiddel van een Tikkie, om zo te bewijzen dat je te vertrouwen bent. Als  je op de link klikt, word je doorgestuurd naar een site die veel op jouw betaalomgeving lijkt. Dit is echter alleen maar schijn. Cybercriminelen hopen dat jij jouw betaalgegevens invoert, zodat deze vervolgens bij hen terecht komen.  

 “Ze vroeg of ik één cent wilde overmaken” 

Ook Maurice Spin werk slachtoffer van deze sluwe oplichtingstruc. Na dat hij een advertentie had geplaatst  op Marktplaats  van  een  jas die hij graag wilde verkopen, kreeg hij een WhatsApp-berichtje van een vrouw die interesse had. “Ze gaf aan dat ze me niet geloofwaardig vond en vroeg of ik één cent wilde overmaken via een Tikkie”, zo vertelt  hij. “Ik vond het wel logisch klinken en daarom heb ik de Tikkie maar betaald.”  

Die avond wilde hij met zijn vrienden wat eten  bij de McDonalds, maar toen  de  pinautomaat aangaf dat hij geen saldo  meer had,  ging er direct een lampje  branden. “Ze hadden het geld van mijn spaarrekening overgezet naar mijn lopende rekening. Vanuit de lopende rekening hebben ze het geld weer naar een andere rekening overgemaakt. Ik was alles kwijt.”,  aldus Maurice.  

Nadat hij zijn vrienden had gevraagd om zijn eten voor te schieten, heeft hij direct contact gezocht met zijn bank.  Zij hebben de telefoons, waarmee op zijn bankaccount was ingelogd,  losgekoppeld. “Ik ben goed geholpen.  Uiteindelijk heb ik al mijn geld weer teruggekregen”,  zo vertelt hij.   

 “Het ging allemaal heel snel” 

Maurice vertelt dat hij bewust was van het feit dat deze manier van fraude bestond, maar dat het op dat moment allemaal  heel snel ging:  “Ik was gewoon blij dat iemand interesse had  in mijn jas.  Ik zou iedereen aanraden om niet één keer, maar drie keer na te denken voor je zomaar op een linkje klikt.”  

 Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt? 

Het herkennen van valse Tikkielinkjes is zo makkelijk nog niet, maar met een beetje oplettendheid kun je veel ellende voorkomen.  Criminelen kunnen bijvoorbeeld niet de officiële  url  gebruiken, daarom pakken ze iets wat erop lijkt. In plaats van  ing.nl  gebruiken de oplichters bijvoorbeeld  ing-tikkie-betalen.nl. 

Slachtofferhulp raadt aan om nooit in te gaan op betaalverzoeken van onbekenden. Besluit je dit toch te doen, dan is het belangrijk om altijd twee keer naar de  url  te kijken. Controleer voorafgaand aan de betaling ook altijd of je wel op de échte website van Tikkie of je bank zit. 

 Dit kun je doen als je toch slachtoffer bent geworden 

Al je toch slachtoffer bent geworden is het belangrijk om direct contact op te nemen met je bank en de Tikkie helpdesk. De bank kan je  namelijk  helpen je geld terug te krijgen. Daarnaast is het ook belangrijk om bewijs te verzamelen. Maak bijvoorbeeld screenshots  van het gesprek. En last but  not  least, doe aangifte! De politie kan de dader dan opsporen. Zo wordt voorkomen dat er meer slachtoffers vallen.  

De 27-jarige Maurice Spin

Leave comment