Dit zijn de gevolgen van de coronacrisis op de kerk

Kerkdiensten, pastorale zorg, huwelijken en doopdiensten: sinds maart 2020 gaan ze bijna allemaal niet meer door. De kerkdienst wordt niet meer vanuit de kerkbank gevolgd, maar thuis voor de buis. Als de kerkgangers tenminste nog niet zijn afgehaakt. Tegelijkertijd biedt de coronacrisis ook veel nieuwe mogelijkheden.

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat nog maar weinig mensen binnen een ruimte mogen zijn. Laat de kerk nou net een plek zijn waar normaal gesproken veel mensen samenkomen voor kerkdiensten, bruiloften en doopdiensten. Wat als dat allemaal niet meer door kan gaan? In deze video bespreekt Herman Selderhuis, hoogleraar en rector van de Theologische Universiteit, de gevolgen van de coronacrisis op de kerk in Overijssel.

Het Dominicanenklooster in Zwolle was achteraf gezien goed voorbereid op de beperkende coronamaatregelen. Al voor corona hadden ze op meerdere plekken camera’s hangen en boden ze online kerkdiensten voor wie er niet fysiek bij kon zijn, bijvoorbeeld door ziekte. Ondanks dat worden ze toch geraakt door corona: minder bezoekers, geen zalenverhuur in de kerk en zangkoren die niet meer samen kunnen repeteren. Pastor Corinne van Nistelrooij vertelt in deze video hoe de coronacrisis het kerkzijn in het Dominicanenklooster beperkt.

Wat denk jij? Blijven de online kerkdiensten straks ook na corona beschikbaar? Laat het ons weten.

Bekijk de video hier:

BRONFOTO: Theologische Universiteit & Dominicanenklooster

Leave comment