In quarantaine in een studentenhuis: ‘ik moest mensen boodschappen voor mij laten doen’

Harm-Jelle Westra (23) uit Zwolle heeft eind maart het coronavirus opgelopen. Nog steeds heeft hij een blijvende klacht, zijn reukvermogen is niet terug. Deodorant, avondeten en waspoeder kan Harm nog steeds niet ruiken. De coronapandemie heeft hem ook iets positiefs gebracht. Harm is regelmatig puffend met gewichten te vinden. Zo probeert hij actief te blijven sporten om een gezonde leefstijl te houden.

Dicht bij het centrum van Zwolle woont Harm-Jelle Westra, samen met zeven huisgenoten. Op de eerste verdieping wonen vier van zijn huisgenoten en boven de andere drie. Hoe Harm corona heeft opgelopen weet hij niet. “Ik merkte dat ik minder fit werd en dat ik minder eetlust had. Ik kreeg het daarna steeds warm en koud”, vertelt Harm als hij terug denkt aan die tijd.

“Op 30 maart kreeg ik een positieve uitslag, en een dag daarvoor kreeg ik klachten. Ik merkte ook dat ik verkouden was en steeds moest hoesten. Een maand later merk ik op dat ik nog steeds niet goed kan ruiken, al wordt het steeds wel iets beter”, vertelt Harm toch een beetje teleurgesteld. “Ik had maar een paar dagen last van lichamelijke klachten zoals spierpijn, moe zijn en minder fit. Dit merkte ik ook vooral na het sporten, want ik kreeg meer spierpijn. Daarnaast merkte ik ook dat ik moeite had met slapen en ik probeerde weer een goed ritme te vinden. Door quarantaine deed ik niet zo veel, waardoor ik moeilijk in slaap kon komen. Dat gaat nu wel beter”, vertelt Harm.

“Op een gegeven moment had ik niet veel eten meer in huis, ik moest mensen boodschappen voor mij laten doen.”

Op een gegeven moment moest Harm in quarantaine. Zijn studentenkamer is erg groot en hangt vol met gekleurde postits. Op de postits staan tekeningetjes die lijken op Harm of er zijn dieren getekend. De postits laten mensen achter als ze voor het eerst de studentenkamer van Harm binnen komen. Daarnaast liggen er veel sportattributen in zijn kamer. “De dagen in quarantaine heb ik als heel saai ervaren, want ik mocht niemand opzoeken: zelfs mijn huisgenoten niet. Dat was heel erg saai, maar door te sporten wist ik mij in mijn eentje te vermaken.

Op een gegeven moment had ik niet veel eten meer in huis, ik moest mensen boodschappen voor mij laten doen. Eerst had ik een vriendin, die ook in Zwolle woont gevraagd of zij boodschappen voor mij kon doen. Ik heb zelfs een oproepje op Instagram gedaan rond Pasen, omdat geen van mijn huisgenoten op hun kamer zaten die dag. Gelukkig reageerde er wel iemand op dat oproepje”.

“Ik vond het veel fijn dat je bij de sportschool een plek kon reserveren, toen dat nog mogelijk was”.

De kamer van Harm ligt vol met gewichten en sportattributen, er ligt zelfs een kleedje waar hij op sport. “Door de lockdown ben ik veel meer gaan sporten. Ik vond het veel fijn dat je bij de sportschool een plek kon reserveren, toen dat nog mogelijk was. Je kon dan voor een uurtje sporten. Toch had ik in dat ene uurtje alles tot mijn beschikking. Normaal had je dat dan niet, omdat het dan druk is in de sportschool. Dit deed ik dan een paar keer per week, als daar plek voor was. Nu dit niet meer kan sport ik binnen op mijn kamer. Gelukkig is mijn kamer best groot, dus heb ik alle ruimte. Ik had allemaal gewichten besteld om toch nog te kunnen blijven sporten. Nog steeds sport ik nu drie of vier keer per week”, vertelt Harm trots.

Harm eet vaak met huisgenoten, doordat hij in quarantaine zat kon dat een tijdje niet. “Voor mijn huisgenoten was het wel lastig toen ik corona kreeg, want zij mochten daardoor hun kamer ook allemaal niet verlaten. Ik merk ook dat de ene huisgenoot wat voorzichtiger is dan de ander: een van mijn huisgenoten test ook continu, omdat die in de zorg werkt. Ik denk dat hij wel vijf keer een test heeft gedaan inmiddels. Gelukkig bij hem allemaal negatief. Ik ben ook blij dat ik niemand in het huis besmet heb”.

“Ik was bang dat ik nog positief zou testen”.

Een goal! Dat is wat Harm regelmatig roept als hij bij een wedstrijd zit in het voetbalstadion van Heerenveen. Hij gaat dan ook graag naar een voetbalwedstrijd toe. “Soms merk ik dat corona wel sommige activiteiten belemmerd. Ik wilde naar Heerenveen gaan, voor een voetbalwedstrijd. Om daar te kunnen zijn moet je bewijzen dat je een negatieve uitslag hebt. Toen moest ik dus zo snel mogelijk een snel test doen ergens in Zwolle. Ik was bang dat ik nog positief zou testen, omdat je in de periode rond de besmetting nog steeds een positieve uitslag kan krijgen. Gelukkig was de uitslag nu wel negatief.”

“Op een gegeven moment mocht ik uit quarantaine, na ongeveer een week, als ik geen klachten meer had. Ik keek daar echt naar uit”, zei Harm met een glimlach. “Ik zie weer regelmatig mensen en dat doet mij goed. De fysieke lessen op Windesheim mis ik op dit moment niet, persoonlijk vind ik de online lessen wel goed geregeld. Wat ik wel jammer vind is de avondklok, je wordt toch een beetje beperkt. Vooral als ik mensen uit Friesland wil bezoeken ben ik meer verplicht om daar te blijven slapen of om heel vroeg in de ochtend te vertrekken. Door de avondklok zie ik mijn vrienden uit Friesland nu ook minder dan eerst en dat vind ik heel jammer”.

Leave comment