‘In gesprek met…’

‘In gesprek met…’ is een rubriek waarin publiekplein praat met providers in Nederland. Wat kunnen providers ons vertellen over de bereikbaarheid in Overijssel? Hoe zien zij de transitie van het 4G-netwerk naar het 5G-netwerk? En gaat de Overijssellaar profijt hebben van 5G? Deze week, in gesprek met Klaas Jan Lageschaar woordvoerder van T-Mobile!

Wat kan T-Mobile zeggen over de bereikbaarheid in Overijssel en met name de bereikbaarheid van 112?

“De bereikbaarheid in Overijssel en in heel Nederland met het alarmnummer is waarschijnlijk de beste in de wereld. Omdat 112 te allen tijde bereikbaar is over 3 verschillende mobiele netwerken, met elke willekeurige sim, of iemand nu klant is van T-Mobile, Vodafone of Lebara. Zelfs zonder SIM in de telefoon, kan 112 altijd gebeld worden met een van de mobiele netwerken.

“De bereikbaarheid in Nederland is waarschijnlijk de beste in de wereld”

Klaas Jan Lageschaar woordvoerder T-Mobile

Het mobiele netwerk van T-Mobile komt al vijf keer op rij als beste uit de test van mobiele benchmarkorganisatie umlaut en werd dit jaar zelfs met de hoogste score (962/1000) uitgeroepen tot beste mobiele netwerk wereldwijd. Naast een supersnel 4G-netwerk biedt T-Mobile volgens umlaut ook met afstand de beste 5G-dekking van Nederland. Het 5G-netwerk van de telecomprovider haalde in alle categorieën (steden, dorpen, wegen en in de trein) van de test de hoogste dekking in Nederland.”

Fotobron: Pixabay

Wat gaat de transitie van 4G naar 5G betekenen voor de mobiele bereikbaarheid in Nederland?

“112 is bereikbaar met 2G, 3G en ook het 4G netwerk. Maar met T-Mobile zelfs ook via VoWiFi. Dat betekent dat als je telefoon verbinding kan maken via VoWiFi en ingesteld is voor 112 via VoWiFi, dat dit ook werkt als alternatief wanneer je bijvoorbeeld op een bepaald moment op geen van de drie netwerken voldoende dekking hebt op jouw locatie.

Er zijn maar heel weinig plekken in Nederland waar totaal geen dekking is van één van de telecomproviders. Natuurlijk werken wij als mobiele providers altijd aan de verbetering van onze dekking waar nodig en gewenst. Maar dit is niet altijd makkelijk. Het zoeken naar opstelpunten voor het verbeteren van de dekking en de capaciteit is een blijvende uitdaging. Het kan soms lang duren voordat we bijvoorbeeld een mast mogen plaatsen in een gebied. T-Mobile is hard op weg om de nationale dekking die we al hebben met 5GNR op 700MHz (band 28) nog verder te verbeteren. Deze wordt nagenoeg gelijkwaardig aan die van 4G. Maar het zal nog even duren voordat we ook 5G kunnen gebruiken om 112 te bereiken. Hiervoor is VONR (bellen over Nieuw Radio) nodig naast VOLTE (bellen over 4G/LTE), wat nu al gebruikt wordt.”

Gaat 5G dé oplossing zijn voor die plekken waar geen dekking is?

“De dekking van 5G wordt beter dan 4G, 3G en 2G ooit is geweest. Ook omdat T-Mobile eerst gestart is met de uitrol van 5G op de 700MHz i.p.v. 5G op de hoge frequenties omdat dit de meest solide basis geeft onder het netwerk.  

“De mogelijkheden van 5G zijn enorm”

Klaas Jan Lageschaar woordvoerder T-Mobile

De mogelijkheden van 5G zijn enorm en er zullen dan ook nog veel ontwikkelingen en verbeteringen aan komen met 5G. De eerste flinke stap is gezet met de uitrol van 700MHz. Met de toevoeging van de 3.5 MHz band zal 5G nog meer brengen. De zeer lage ‘latency’ van de 3.5 GHz-frequentie band zal eind 2022 nog veel meer vernieuwing teweegbrengen. Die volgende generatie technologie biedt meer opties voor applicaties en services die extra hoge kwaliteit in connectiviteit vereisen. Veel nieuwe telefoons zijn al wel geschikt voor 5G op zowel de lage als hoge frequentie banden. Op de website van Antennekaart Nederland kan men de hoeveelheid en de locaties van de masten inzien. De evolutie van mobiel met 5G is nog maar net begonnen”, aldus Lageschaar.

Dit is een artikel geschreven door journalisten bij Publiekplein (een samenwerking tussen RTV Oost en studenten journalistiek). Zij onderzoeken de bereikbaarheid van 112 in Overijssel. Heeft u ervaring met slechte bereikbaarheid, meld het ons (klik hier). Of wilt u op de hoogte blijven van de producties over de bereikbaarheid van 112 (klik hier). Meer lezen over de producties van publiekplein, klik hier.

Leave comment