“Iedereen is welkom”

Foto: Café Stonewall

Café Stonewall, een gaybar in Enschede. Mark Elling is een van de vrijwillige bestuursleden van het café. Want in tegenstelling tot veel andere cafés, draait Stonewall puur op vrijwilligers.

“Café Stonewall is onderdeel van de Stichting Huisvesting Homobeweging Twente. De doelstelling van deze stichting is het huisvesten van verschillende LHBTI+ organisaties. Tegenwoordig richten we ons niet alleen meer op homo’s, maar op de hele regenbooggemeenschap, zoals ik het zelf noem.” Mark vindt deze term passend, omdat hij zo zeker weet dat hij niemand buitensluit.

“Alles wat wij doen in het café is gericht op de regenbooggroep. Zo organiseren we maandelijks een pubquiz, hebben we ‘drag avonden’ en organiseren we dansavonden, zoals het evenement ‘Pink Sensation’.” Toch heeft Mark wel een verschuiving gemerkt in de gemeenschap. “Vroeger moest je erop uit om andere mensen te ontmoeten, maar tegenwoordig heb je ontzettend veel datingapps. Terwijl het toch eigenlijk veel leuker is om de gezelligheid op te zoeken en een borrel te drinken? Gelukkig heeft deze verschuiving niet veel effect gehad op ons, omdat wij draaien op een grote groep enthousiaste vrijwilligers.”

Inmiddels bestaat het café al ruim 30 jaar. “Ons doel is het bieden van een open en veilige plek voor mensen van de regenbooggemeenschap. Wij staan voor verbinding tussen mensen, daarom zijn wij ook heterovriendelijk. Iedereen is welkom.”

Leave comment