Hangjongeren heb je overal

De geboren en getogen Lelystedeling zal het niet snel opvallen dat er in de stad een ‘hangjongerenprobleem’ is. Want ja, er staan wel eens jongeren in groepjes bij elkaar op straat, maar is dat dan zo een probleem? Hebben we daar ook zo een last van? Misschien denken we er zo over omdat we al ons hele leven in Lelystad wonen. We kennen simpelweg niet anders. Misschien zijn hangjongeren voor Lelystedelingen daarom wel de normaalste zaak van de wereld. Maar in een stad als Zwolle, Amsterdam of Arnhem zullen toch ook wel jongeren rondhangen? Want Lelystad is toch geen andere wereld?

De verbazing was dan ook groot, toen de Lelystedelingen hoorden over  de invoering van een samenscholingsverbod in de Kempenaar. Er werd in deze Lelystadse omgeving veelal hetzelfde over gedacht. Vragen zoals: “Is het daar zo erg dan? Hangjongeren heb je toch overal?” Of: “Ga maar naar…. (verschillende locaties door heel de stad) dan kom je ze wel tegen”, kwamen regelmatig voorbij. Zelfs bewoners van de wijk de Kempenaar wisten amper van het probleem af. Alleen de mensen die naast basisschool het Mozaïek wonen of daar hun kinderen op school hebben zitten, konden er wat over vertellen.

Maar goed, wat is een hangjongere nou eigenlijk? Als je het in het woordenboek opzoekt kom je bij het volgende antwoord: ‘Jongere die, met name samen met anderen, op straat rondhangt.’ Daar lijkt in principe niets mis mee. Jongeren doen vaak toch wel hun eigen ding. Ze bemoeien zich waarschijnlijk amper met mensen die zich ook niet met hen bemoeien. Over de hangjongeren in de Kempenaar worden echter andere verhalen verteld. Deze verhalen hoor je echter alleen, als je de juiste mensen weet te spreken. De mensen die zich vaak bij de kern van het ‘probleem’ bevinden. En de kern van dit ‘probleem’, dat lijkt basisschool Het Mozaïek te zijn. Hangjongeren bij Het Mozaïek zouden in groepjes mensen lastigvallen en ramen intikken. Het is dan ook niet gek dat de gemeente een oplossing zocht tegen het ‘hangjongerenprobleem’ daar.

Hoewel de burgemeester kort geleden vertelde dat het samenscholingsverbod geholpen heeft, wordt er getwijfeld over die aanpak. We zullen vanzelf wel merken of het verbod ook een effect heeft op de lange termijn. Vooral nu het verbod is opgeheven zullen we vanzelf wel zien of de jongeren terugkomen. Het zou zomaar nog eventjes kunnen duren. Niet omdat het verbod zijn vruchten zal afwerpen, maar omdat het inmiddels herfst is en de winter voor de deur staat. Op straat vindt men het nu toch te koud. Laten we kijken wat er gebeurt als het buiten weer warmer wordt. Dan zien we wel of het ‘probleem’ is verholpen.