Elf verdachten aangehouden voor WhatsApp-fraude

“Hoi mam, kun je geld overmaken? Ik zit een beetje krap.” Dat is één van de ‘onschuldige’ zinnetjes die WhatsApp-fraudeurs gebruiken om geld te krijgen. De politie heeft afgelopen week in Twente elf personen aangehouden die verdacht worden van WhatsApp-fraude. Zij zouden hun bankrekeningen ter beschikking hebben gesteld aan criminelen voor frauduleuze handelingen.

De namen van deze personen, allemaal tussen de 20 en 33 jaar oud, kwamen naar voren uit verschillende onderzoeken naar WhatsApp-fraude. Bij deze vorm van fraude doet de crimineel zich voor als een bekende van het slachtoffer, om er zo voor te zorgen dat het slachtoffer geld overmaakt. De crimineel gebruikt de profielfoto van een bekende en vertelt dat hij of zij een nieuw nummer heeft, waardoor het slachtoffer minder snel doorheeft dat hij of zij wordt opgelicht.

De pakkans voor WhatsApp-fraudeurs is groot, omdat zij makkelijk te traceren zijn via de bankrekeningnummers die ze gebruiken. Omdat dit zo gemakkelijk gaat, verwacht de politie de komende tijd meer fraudeurs op te pakken.

 

Leave comment