Een jaar na de lockdown: jongeren voelen zich vaker ongelukkig

Na een jaar leven met het coronavirus voelt meer dan de helft van de jongeren zich wel eens ongelukkig. Dit komt omdat jongeren minder kunnen doen dan voor de lockdown. Jongeren missen iets dat ze een goed gevoel kan geven zoals: knuffelen, in contact komen met anderen en sporten.

Met name jongeren van 18 tot 25 jaar ondervinden last van de coronacrisis. Zij voelen zich vaker ongelukkig en moedeloos. Zeven op de tien jongeren (71%) zijn moe van het niet normaal kunnen leven. Jongeren piekeren meer en vervelen zich vaker. Bijna zes op de tien jongeren zijn meer gaan piekeren en 67 procent is zich meer gaan vervelen. Met name jonge vrouwen piekeren meer
(66%). Ook voelen jongeren zich eenzamer dan een jaar geleden (62%). Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research.

Onder jongeren van 18 tot 25 jaar zijn de grootste verschillen te zien in gedrag ten opzichte van voor de coronacrisis. Jongeren drinken minder vaak alcohol (41%). Hoewel dat ook opgevat kan worden als een positief effect, het is voor zes op de tien jongeren wel iets dat bijdraagt aan hun geluk. Ook kleden zes op de tien jongeren (63%) zich minder vaak leuk aan. Terwijl dit negen op de tien jonge vrouwen juist blij maakt. Ook mist 45 procent van de jongeren seksueel contact.

Coronahulplijn

Jongeren met mentale klachten kunnen contact zoeken met een nieuwe, speciale hulplijn. Met de supportlijn kan worden gebeld (0800-0450) of gechat op Allesoke.nl. Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en 24 jaar anoniem in contact komen met een getrainde vrijwilliger.

Voor de hulplijn hebben bijna honderd vrijwilligers een meerdaagse training gehad. “Zij zijn getraind in gesprekstechnieken, om zonder oordeel te kunnen luisteren”, zegt een woordvoerder van de hulplijn. “Met de hulplijn willen we voorkomen dat mentale klachten verergeren. Als onze vrijwilligers merken dat een luisterend oor onvoldoende is, dan verwijzen we de jongvolwassene door voor specialistische hulp.”

Leave comment