Dagboekbladzijdes van een afvalraper
Dinsdag – maart 2024
AMERSFOORT – Het is weer een van die dagen waarop ik tijd had om even een blokje om te lopen. De vaste route met de afvalzak, een rondje langs de speeltuin, het grasveldje en de parkeerplaatsen. Ik heb mijn afvalprikker weer opgepakt en ben alleen op pad gegaan. Wel leuk dat meerdere mensen uit mijn wijk dit doen, want dan krijg je nog leukere resultaten.
Gemma van der Heijden woont al sinds 1995 in de wijk Kruiskamp en werkt al 10 jaar bij de stichting Kruiskamp Onderneemt (KO!). De laatste twee jaar is ze als coördinator van het klusteam werkzaam waarvoor ze vaak in De Witte Vlinder te vinden is. Hoewel de wijk door buitenstaanders soms anders wordt gezien, ervaart Gemma het prettig. “Kruiskamp is in de volksmond altijd de achterstandswijk geweest, maar ik vind het een mooie plek om te wonen.” Wat Gemma wel pijnlijk vindt om naar te kijken is het zwerfafval.
Maandag – mei 2024
Vandaag kwam ik toch weer wat tegen op straat nadat ik een rondje met mijn afvalzak deed. Gevulde hondenpoepzakjes in de heg! Dat is natuurlijk al helemaal (niet!) goed voor het milieu. De hondenpoep rapen, in onafbreekbaar plastic doen en vervolgens in de natuur gooien! Wat ik er dan vervolgens uit kan vissen. Jointjes, hondenpoepzakjes en snoeppapiertjes, er is ook geen pijl op te trekken. Het zijn allerlei soorten mensen die hun troep weggooien op straat.
Gemma kwam in contact met het vrijwillig afvalrapen toen ze een aantal keer meedeed aan The World Clean Up Day en ze aan een gratis afvalprikker kwam. “Toen ben ik er werk van gaan maken, omdat het me zeer deed om al het afval te zien. Anderhalf jaar lang heb ik wekelijks een uurtje afval opgeruimd.” Van het bos tot aan de snelweg, Gemma vindt het belangrijk om de natuur niet te belasten. “Vooral afval in de vorm van niet recyclebare producten zoals plastic, vind ik niet goed naar moeder aarde toe.”
“Ik woon vlak naast een winkelstraat waar je een fietspad hebt langs het spoor. Daar heb je vaak mensen die dan de duim opsteken of zeggen ‘goed bezig!’. Niet dat ik het daarvoor doe natuurlijk, maar toch leuk om te horen.” Gemma vindt het rapen van afval vooral belangrijk, omdat ze er zelf niet meer tegen kon en niet om op die manier het woord te verkondigen. “Ik hoop natuurlijk wel dat het iets positiefs in gang brengt bij anderen. Ik hoor mensen vaak dingen zoals: ‘Ik ga andermans rotzooi toch niet opruimen’ en ‘het helpt toch niet’, maar met die gedachtegang verandert er helemaal niets.” Gemma ziet het rapen van afval juist als iets wat kleins en laagdrempeligs om mee te beginnen: een dag en een afvalzak tegelijk.
Woensdag – september 2024
Mijn planning vandaag liet weer wat ruimte over om even wat afval te prikken rondom mijn straat. Toen er nog ballonnen werden geblazen bij de parkeerplaatsen hier om de hoek lag er zoveel troep. Helaas wordt er dus nog steeds gedeald rondom de Witte de Withstraat waardoor er nog steeds veel troep ligt! Dat komt doordat er veel parkeerplaatsen zijn een geen tuinen, waardoor er weinig direct zicht is. Ze legen hun troep dan gewoon op straat en lachen je bijna in je gezicht uit. Zo riepen ze laatst ‘oh goed werk mevrouw!’ tegen mij en leegden ze niet veel later hun peukenbak gewoon op de grond. Dat vind ik echt niet prettig, maar ik heb ook besloten om me daar verder niet mee te bemoeien.
Recente reacties