Cultuur als bindmiddel

Beeld: Pexels

Door: Lennart Kingma

VROOMSHOOP – Culturele activiteiten kunnen mensen samenbrengen. Niet alleen in de stad, maar ook in de gemeente Twenterand. Door kinderen op jonge leeftijd te stimuleren zich met cultuur bezig te houden, ontwikkel je interesses die hele levens standhouden. Cultuurcoördinator Petra Stokvisch zet zich in voor cultuurlessen bij basisscholen. Voor kinderen worden al veel activiteiten aangeboden, voor jongeren valt nog een brug te slaan. Het belang van deze culturele activiteiten wordt namelijk vaak onderschat.

“Als cultuurcoördinator houd ik me bezig met het organiseren van culturele activiteiten op de basisscholen in de gemeente Twenterand. Hierbij wordt er verbinding gezocht met instanties waarmee we samen kunnen werken. Dat kunnen welzijnsorganisaties zijn, het voortgezet onderwijs, de kinderopvang of de bibliotheek.” Het belang van cultuureducatie is hoog. Voornamelijk bij kinderen is het waardevol dit te stimuleren. Petra focust zich op groep 1 tot en met 8. “Door  cultuuronderwijs ontwikkelen kinderen hun creatieve talenten, kennis, inzicht en vaardigheden. Daarnaast brengt cultuur mensen samen. Het draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling en deelname aan de maatschappij. Cultuur doet ook qua emotie heel veel met je. Een schilderij kan je raken. Als je het over taal hebt, bijvoorbeeld over poëzie, dan kan een mooi gedicht je raken. Ook voor kinderen is dat fantastisch. Door het op een heel laagdrempelige manier te doen, komen er heel leuke dingen uit. Als je de creativiteit aanzet bij mensen, vooral bij kinderen, maken ze heel mooie dingen.”

Cultuur werkt volgens Petra ook bindend. Voornamelijk op het platteland. Zo kun je met cultuur de problemen die spelen bij de jeugd goed ondervangen. Door culturele activiteiten te organiseren breng je mensen samen. “Je zou een muziek- en een theatervereniging samen kunnen brengen om iets te maken. Dan repeteer je een jaar en aan het einde zet je een knallende voorstelling met z’n allen neer. Het geeft jongeren een ander doel. In kleine gemeenten is dat juist heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat mensen op een plek blijven. Het werkt ook tegen eenzaamheid. Culturele activiteiten kun je heel goed samen doen.”

Toch blijft cultuur in veel gemeenten onderbelicht. Petra merkt vooral dat sportactiviteiten al snel de overhand krijgen. Het belang van culturele activiteiten wordt onderschat, terwijl deze minstens zo belangrijk zijn. “Van sport wordt je fysiek gezonder, maar mentaal wordt je veel gezonder van cultuur.”