Buurtinitiatieven in Vathorst. Hier slaat het aan!

Het is Sint-Maarten, door heel Vathorst lopen de kinderen met lampionnen door de straten. Sanne heeft voor haar deur een partytent opgezet met een heater daaronder om warm te blijven. Samen met haar buren is er warme chocomelk en glühwein geregeld. Natuurlijk is er ook een beloning voor de kinderen als ze een mooi liedje zingen. In tegenstelling tot anderen delen van Vathorst is de verbinding en sfeer hier overduidelijk te vinden.  

Gezellige buren

Sanne Poort (36) is in augustus 2020 komen wonen in Velden-Noord aan de Tankenberg. Midden in de coronatijd waarin iedereen in een sociaal isolement zit. “We hadden gelijk al een goede klik met de straat en de kinderen waren dan weer wel thuis en dan weer niet. Ik wilde iedereen een handje helpen.” Sanne besluit met de buurtkinderen te gaan knutselen. Vandaaruit organiseert ze vaker om activiteiten te gaan doen, een filmdag bijvoorbeeld. “In de winter toen het sneeuwde heb ik uit het raam Glühwein, warme chocomelk en cupcakes uitgedeeld. Zo hielden we op afstand toch contact.” 

 In de zomer van 2021 is de buurt alleen maar hechter geworden. De kinderen spelen in de speeltuin voor de deur en de ouders komen daarbij staan. Er hangt een gezellige sfeer, er wordt gedronken en de barbecue wordt er in de avond bij gehaald. Zo wordt er veel gelachen onder de ouders en de spelende kinderen. Iedereen leert elkaar beter kennen en de sfeer zit er goed in. Het buurtfeest komt eraan en Sanne komt erachter dat de gemeente een buurtbudget heeft. “Sinds ik weet dat het buurtbudget er is kan ik nog meer doen. Een partytent of een springkussen erbij, ik kan nog meer uit de kast halen. Het is voor mij wel belangrijk dat iedere portemonnee mee moet kunnen doen.” Het buurtfeest was een groot succes. Begin september waren er springkussens, een barbecue en er werd tot laat in de avond gezongen en gedanst. 

Sint-Maarten wordt gevierd onder het genot van warme chocomelk in een partytent. Bron: Robin
De sfeer die Sanne met haar buren ervaart in de wijk is 
opvallend voor Vathorst. Uit onderzoek van de 
Gemeente Amersfoort blijkt dat de volwassene in Vathorst
zich eenzamer voelt dan in de rest van Amersfoort. 
Alleen de wijk Rustenburg voelt zich volgens datzelfde 
onderzoek eenzamer. 
Eenzaamheidscijfers van Amersfoort Bron: Amersfoort in cijfers

Nieuwe initiatieven

“Ik ben echt een sociaal dier en praat tegen alles en iedereen. Contact maken is heel makkelijk en ik vind het leuk om te verbinden.” Na alle initiatieven heeft Sanne besloten om een eigen bedrijf hiervoor op te zetten: Funfetti Events. De eerste opdrachten lopen al binnen. Zo organiseert ze dit jaar op 16 en 17 december een kerstmarkt samen met Theater de Kamers. Uiteindelijk is het doel om deze initiatieven in heel Vathorst te doen. Hiermee wil ze meer wijken met elkaar in verbinding brengen. “Ik vind het heel erg leuk om te doen, uit dat buurtfeest krijg ik ook enorm veel energie. Die wil ik ook naar andere wijken brengen.” 

 Sanne zoekt zelf de verbinding op en zorgt op die manier voor meer samenhang in de wijk, en hopelijk uiteindelijk ook in heel Vathorst. Buurtfeesten, knutsel en filmmiddagen zelfs een kerstmarkt. Niks lijkt te veel. Ze is enorm enthousiast en weet daarmee anderen ook in beweging te brengen. “Zelfs mensen die amper ergens aan mee doet stelden voor om speciaal voor mij heen en weer te rijden om de partytenten op te halen. Dat soort dingen ontroerd mij wel. Mensen die mij zo graag willen helpen vind ik mooi.” 

 

Bron omslagfoto: Robin