“Buurtbewoners zijn toe aan vergroening en gezelligheid in hun buurt”

LELYSTAD – Het initiatief Mensen Maken de Buurt is al sinds 2013 een bron voor verbetering in Lelystad, zo vindt bewonersconsulente Jennifer van de Hee-Doorn. Maar wat houdt het initiatief in en waarom is het zo populair?

“Het initiatief Mensen Maken de Buurt is een middel waarbij wordt uitgegaan van burgerinitiatief,” aldus Van de Hee-Doorn. Inwoners van Lelystad kunnen binnen het initiatief van alles doen om hun buurt groener en beter bewoonbaar te maken. Het gaat om de leefbaarheid van de wijk, maar dan kunnen mensen gezamenlijk bepalen wat ze willen aanpassen en verbeteren. “Als inwoners een idee hebben, kunnen ze bij het burgerinitiatief aankloppen en wordt het geregeld.”

Tot nu toe zijn er al veel voorbeelden van dingen die inwoners kunnen doen: een voorbeeld is ‘hanging baskets’, bloembakken die aan lantaarnpalen worden gehangen. Een stukje groen adopteren, waarbij een stuk straat wordt omgetoverd in een perkje. Of zelfs een containertuintje, hier wordt een plaat geplaatst rondom een ondergrondse container en daar worden dan planten in gezet. Zo zijn er nog meer voorbeelden ter vergroening van de wijk.

Onderhoud
De bewoners die iets aangevraagd hebben, moeten het groen ook gezamenlijk onderhouden. “Het zijn voornamelijk adoptie-overeenkomsten. Daarin verklaren de bewoners dat ze zorg dragen voor de geadopteerde planten of containers. Als wij denken dat het niet goed onderhouden wordt, nemen wij contact op met de gekoppelde bewoners,” zegt Van de Hee-Doorn. Als er meerdere keren wordt gewaarschuwd door de gemeente, mogen ze het weghalen, mits ze geen verbetering zien.

Naast de voorbeelden voor vergroening, zijn genoeg voorbeelden te vinden die de leefbaarheid vergroten in de wijk. Om te beginnen met adopteren van containers. Dit kan gedaan worden als buurtbewoners vinden dat ze last hebben van zwerfafval in de buurt. “De buurtbewoners legen de afvalbak zelf en krijgen een sleutel en vuilniszakken. Zo kunnen ze hun steentje bijdragen.”

Adoptie-afvalbak. Bron: Jennifer van de Hee-Doorn

Ook kunnen buurtbewoners een aanvraag doen om een hondenveld of natuurlijke speelplaats met houten toestellen te laten aanleggen. Ook kunnen bewoners picknicktafels plaatsen in de buurt.

Kan zomaar één iemand in de wijk zoiets aanvragen, zonder overleg met zijn buren? Nee, dat gaat niet op. Van de Hee-Doorn legt uit: “Bij alles geldt dat de buurt het daarmee eens moet zijn, anders gaat het niet door.” Eén van de dingen die vooraf wordt gedaan, is het opstellen van een handtekeningenlijst. “Als genoeg buurtbewoners tekenen, gaan we naar de volgende stap. Dan kijken we waar iets geplaatst moet worden.” Daarna moeten de bewoners van de omliggende woningen ermee instemmen. Als dat allemaal goed gaat, gaat het plan echt van start.

Kempenaar
Natuurlijk is zo’n initiatief heel mooi, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Dat merkt Van de Hee-Doorn ook: “Ik zit in noordwest, ik heb het idee dat ik meer aanvragen heb dan mijn collega’s, maar dat weet ik niet zeker.” Van de Hee-Doorn vermoedt dat dat verschil ligt aan wie je als voortrekker op het initiatief zet: “Je moet een goede trekker hebben. In augustus hadden we een trekker in de Kempenaar die heel begaan was met de wijk. Wij hebben hofjes aangelegd en een vrouw wilde bij haar ook vergroening hebben. Toen hebben we daar geveltuintjes geplaatst.”

Dat het initiatief aanslaat in de Kempenaar blijkt ook uit andere voorbeelden, zoals rond de feestdagen. “Ik kreeg van één straat een initiatief opgestuurd om met kerst een kerstboom op te zetten in die straat. Dat hebben we gedaan, dat was heel gezellig,” vertelt Van de Hee-Doorn. Andere initiatieven komen voornamelijk uit de ‘grijze Kempenaar’, legt Van de Hee-Doorn uit: “Ze wonen in een soort hofje, dichter op elkaar, dus ze hebben daar meer behoefte aan vergroening. Daar gaan we graag in mee.” Zo is er een initiatief om een grote plantenbak te plaatsen, en geveltuintjes waarbij stenen uit de straat worden gewipt en waar dan bijvoorbeeld stokrozen in worden geplant.

Kerstboom in straat Kempenaar 20. Bron: Jennifer van de Hee-Doorn

Behoefte aan vergroening en gezelligheid
Dat dit soort initiatieven aanslaan in een stad als Lelystad, waar vooral veel is volgebouwd, verbaast Van de Hee-Doorn niet: “Mensen hebben behoefte aan vergroening en gezelligheid in hun eigen woonomgeving. Ze willen de buurt echt gezellig maken.”