Boven de AOW-leeftijd, maar onder nul: vrijwilligers strijden door in Bultpark

Vrijwilligers houden op veel plekken in ons land de boel draaiende of in stand. Zo ook in het Bultpark in Lelystad. In dit stukje natuur midden tussen vijf woonwijken gaan elke week vrijwilligers aan de slag om het park mooi en netjes te houden.

Dinsdagochtend, half negen. Buiten is het zo rond het vriespunt, maar binnen in de kantine is het niet heel veel warmer. De kantine is dan feitelijk ook maar een opgevoerd tuinhuisje, zonder verwarming en isolatie. Wel met een nieuw leren dak en een verse laag verf, erop gesmeerd door één van de vrijwilligers. Dit lijkt toch niet de ideale plek voor een vereniging die bijna uitsluitend bestaat uit leden van boven de AOW-leeftijd. Ingepakt in dikke winterjassen, dassen en soms zelf twee broeken zit het groepje vrijwilligers van vandaag er helemaal klaar voor. Voor zij de kou weer moeten trotseren, hopen zij zich nog van binnen te kunnen opwarmen met een bak koffie. 

“Wat duurt het toch lang, krijgen we nog wat? Die koffiepot is vast van een ambtenaar geweest”, grapt één van de vrijwilligers. Waarna hij van het hele stel als hardste in lachen uitbarst. Naast hem klinkt vanonder een lange baard gegrinnik. Gehuld in een grote dikke groene tuindersjas zit de 77-jarige voorzitter van de vereniging, Peter Kouwenhoven, te genieten. 

Na de koffie en het nodige klagen over de politiek en hoe deze toch altijd de simpele oplossingen over het hoofd ziet, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. “Ja, wij lossen hier altijd binnen een half uur alle wereldproblemen op”, denkt Kouwenhoven hardop. Er wordt weer smakelijk gelachen. Buiten staat de groep dampende vrijwilligers paraat met hun scheppen en kruiwagens in de aanslag. Nog een simpele instructie van de voorzitter: “Ik wijs wel aan welke boompjes eruit moeten.” En de ploeg is er klaar voor om het Bultpark in Lelystad te gaan onderhouden. Simpeler kan het bijna niet zou je denken, maar toch loopt Kouwenhoven met zijn vereniging regelmatig tegen weerstand aan.

 

Ondanks de soms moeizame samenwerking met de gemeente zetten Kouwenhoven en zijn groep vrijwilligers zich onverminderd in voor hún park. En zolang hij het nog kan, zal de voorzitter ermee blijven doorgaan. Zijn uw groene handen ook gaan jeuken? Meld u dan aan als vrijwilliger via: info@bultparklelystad.nl