“Ik zie mezelf niet snel ergens anders iets nieuws oppakken”

Verslag: Kimberly Verhoeven

De 25-jarige Maureen Meijer mag dan niet geboren zijn in Vroomshoop, maar woont er wel al 24 jaar. Het bevalt haar zo goed, dat ze van plan is hier nog jaren te blijven. “Kijk weet je, ik heb het gevoel dat overal wel negatieve invloeden voorkomen. Dat is voor mij niet per se een reden om weg te gaan, zowel voor mezelf als mijn toekomstige kinderen. Maar dat het in Vroomshoop gewoon negatiever wordt belicht, daar kan ik mij dan heel erg aan storen.”

 Maureens hele sociale leven bevindt zich in Vroomshoop, hoewel ze haar opleidingen buiten het dorp heeft gevolgd. Zo heeft ze de havo afgerond in Almelo. De keuze voor die middelbare school was lastig, want ze wilde liever in Vroomshoop blijven. Daardoor werd haar schoolperiode ook ingewikkeld, ze vond het nooit leuk om buiten haar dorp naar school te moeten gaan. “Het was wel echt een tweestrijd. Ik was liever in Vroomshoop gebleven qua sociale omgang, maar qua niveau paste ik beter in Almelo. Dat klinkt misschien stom, maar ik wist dat ik het in mijn mars had om havo/vwo te doen.” Uiteindelijk maakte Maureen dus toch de keuze om in Almelo de middelbare school te volgen, maar van binding met deze stad was geen sprake.

Na de havo had Maureen een aantal tussenjaren. Uiteindelijk viel de keuze op de opleiding toerisme management, welke ze nu bijna heeft afgerond. Maar wat komt daarna? “Ik blijf in Vroomshoop!” zegt Maureen vol overtuiging. “Ik heb mijn voetbal, vrienden en familie hier en deze blijven ook. Mijn hele sociale leven is hier in Vroomshoop. Dat vind ik erg belangrijk.” Voor Maureen is het nog niet haalbaar om uit huis te gaan, dus dat laat nog even op zich wachten.

Het liefst wil ze in Vroomshoop blijven wonen, maar de dorpen in de regio voldoen ook wel. “Het voelt gewoon prettig en vertrouwd om hier te wonen. En sommige zijn wel uitgevlogen, maar die komen wel terug. Het heeft tijd nodig om te zien wat je mist.” Wat voor Maureen het zwaarst weegt is toch wel de verbinding die ze voelt met het dorp. Dit komt niet alleen omdat ze er is opgegroeid, ook het vertrouwde gevoel dat je iedereen kent en iedereen jou kent vindt ze waardevol. Zelfs Maureen haar droomhuis zou er niet voor zorgen dat ze ver van Vroomshoop zou gaan wonen. “Nee, dat zie ik niet zitten. Ik zie mezelf ook niet zo snel ergens anders iets nieuws oppakken.”