Als jonge dj in tijden van corona

In tijden van corona is het voor sommige mensen behoorlijk lastig geworden om hun dromen na te jagen. Dit is ook het geval voor dj’s. Door corona worden de mogelijkheden om te draaien en te ontwikkelen zeer beperkt. Maar hoe ga je daar als dj eigenlijk mee om en wat voor mogelijke oplossingen zijn er?

De 25-jarige Jeffrey Somers komt uit Twente en is al vele jaren aan het dj’en. “Ik ben echt al zo’n 10 jaar bezig als dj. Samen met een groepje vrienden zijn we toen begonnen. Het idee kwam toen eigenlijk gewoon spontaan en samen hebben we elkaar geholpen dingen te begrijpen. Dat was een gouden tijd, echt genieten. Als je klaar was met school dook je je kamer in en ging je weer verder met experimenteren en dingen maken. Dat was toen mijn leven. Natuurlijk keek ik ook naar het einddoel. Als je dan een festival als Defqon.1 bezoekt denk je wel van ‘Ik wil daar ook staan op die stage’.”

Jeffrey was altijd al wel een fan van de muziekrichting hardstyle. Hij bezocht al vele hardstyle-festivals en is blij dat de muziekstijl hier in Nederland zo leeft. “We doen ook veel shows in Duitsland, in de grensregio vooral. Daar leeft het toch een stuk minder. Is misschien wat makkelijk gezegd, maar naar mijn beleving is dat in elk geval zo. Maar ik ben altijd blij als het publiek energiek is en dat is gelukkig in Duitsland ook zeker het geval.”

Een goede vriend van Jeffrey is de wereldbekende dj Warface die normaal gesproken op de grootste festivals draait. “Ik heb in Maastricht een keertje Youri [echte naam van Warface] leren kennen en daar goed contact mee gehouden. Twee jaar geleden mocht ik ook nog draaien op een van zijn festivals. Youri is wel echt doorgebroken ja. Hij organiseert nu zelfs zijn eigen evenement in het AFAS Amsterdam. Hij heeft het absoluut verdiend. Na mijn studententijd moest ik op zoek naar een baan. Ik heb nooit kunnen leven van de muziek”, verzucht een balende maar nog altijd hoopvolle Jeffrey. “Maar ik geef niet op. Ik zal mijn droom nooit opgeven en op een dag sta ik ook daar naast de grootste dj’s op de hoofdstage.”

Het is nu allemaal gewoon kut. Ik wil gewoon weer optreden.

Jeffrey moet het vooral hebben van optredens. Samen met een vriend genaamd Lars vormt hij een duo en doen ze af en toe shows. Althans, dat deden ze in de tijd dat corona nog niet meer dan een biertje was. “Het is nu allemaal gewoon kut. Ik snap dat de topdj’s de rust even heerlijk vinden maar ik wil gewoon optreden. Dat is alles wat ik wil”, zegt Jeffrey duidelijk geëmotioneerd. “Momenteel heb ik de dj-installatie in mijn woonkamer staan om zo toch nog te doen wat ik leuk vind. Maar ik wil zo snel mogelijk weer op een stage staan met fans.”

“Als ik denk aan al die mooie momenten die we al hebben meegemaakt op festivals kan ik wel bijna huilen. Ik mis het echt.” Jeffrey werkt nog naast het dj’en, afwachtend op zijn grote doorbraak. “Ik mis wel inkomsten ja die altijd mooi meegenomen zijn natuurlijk, maar omdat ik ook ander werk doe is de situatie voor mij in elk geval niet zo erg. Financieel gezien dan.” Jeffrey en zijn vriend hebben wel nog andere oplossingen gevonden nu ze niet meer in clubs of op festivals kunnen draaien. “Eigenlijk is ons bereik er gewoon veel te klein voor, maar we hebben wel een keertje een online- show gehouden. De mensen die keken zeiden er erg blij mee te zijn, maar voor mij is het toch een beetje als, ja, het voelt gewoon niet goed.”

“Je mist de energie van het publiek. En die energie zorgt er altijd voor dat jij ook het uiterste uit jezelf haalt. Dat motiveert zo ontzettend, dat is niet te beschrijven. Gewoon samen drinken met de fans, samen uit je plaat gaan, even alle zorgen vergeten en helemaal losgaan. Dat is waar we allemaal wel weer naar snakken denk ik. Ik kan niet wachten tot we weer volle shows kunnen geven. Maar ja, tot die tijd is het helaas nog volhouden, hoe zwaar dat ook is. Ik ben hoopvol dat we einde dit jaar wel weer shows kunnen houden. En dan gaan we los.” Wellicht volgt dan ook Jeffrey’s grote doorbraak. In elk geval zal hij er zelfs in deze moeilijke tijden keihard voor blijven strijden.

 

Leave comment