Aanpakken van zwerfafval en bijplaatsingen in Kruiskamp
AMERSFOORT – Schone straten en opgeruimde pleinen ziet iedereen graag in zijn of haar wijk. Toch is dit nog geen realiteit en zwerven er vaak flesjes, plastic verpakkingen of ander afval rond. Uit het Zwerfafval Uitvoeringsprogramma 2023-2024 van de Gemeente Amersfoort blijkt dat zwerfafval in de hele stad voorkomt. De oorzaken variëren per locatie echter enorm.
Grote afvalcontainers die groter zijn dan wij van buitenaf kunnen zien. Je komt ze overal tegen en dan voornamelijk op plekken met grote winkelcentrums. Dit praktische middel zou ervoor moeten zorgen dat de pleinen en straten minder zwerfafval hoeven te incasseren, maar niets is minder waar. “In Kruiskamp zetten mensen bijvoorbeeld ook spullen neer naast afvalcontainers, zodat andere bewoners ze dan nog kunnen gebruiken. Eigenlijk met hele goede bedoelingen dus,” laat de afdeling leefomgeving van Gemeente Amersfoort weten.
Naast de bovengenoemde reden, zijn er uit het onderzoek voor het Uitvoeringsprogramma een aantal oorzaken naar voren gekomen. ‘De oorzaken en bronnen die het meest genoemd worden door de wijkaannemers zijn: winkelend publiek, winkeliers, overlopende afvalbakken, bijplaatsingen, recreanten, hangjongeren/hangplekken, bouwplaatsen, automobilisten/truckers langs wegen en op parkeerplaatsen, (fast food) restaurants en snoeproutes van scholieren.’
Bijplaatsingen
Hoewel het uitvoeringsprogramma over zwerfafval gaat, komt de term bijplaatsingen ook een paar keer voor. “Bijplaatsing gaat over afval dat rondom containers in de buitenruimte wordt neergezet,” laat de gemeente weten. Soms wordt het afval op de ijzeren plaat rondom de container gezet waardoor hij moeilijker te legen is voor de ROVA. “Deze afvalbijplaatsingen hebben verschillende redenen. Zo kan het zijn dat mensen geen ROVA-pasje hebben of hem kwijt zijn. Of de container gaat niet direct open.”
“Bij de papiercontainer kan het ook zijn dat hij vol zit, omdat mensen er te grote stukken in stoppen in plaats van het afval te scheuren.” Daarnaast geeft de gemeente aan dat bewoners, ook in de wijk Kruiskamp, afval met goede intenties bij de containers plaatsen om zo de spullen een tweede leven te geven. “Voor sommige mensen is dit makkelijker, omdat ze geen auto hebben om het naar het milieubrengstation te brengen of er niet bekend mee zijn.” Gemeente Amersfoort pakt dit probleem op verschillende manieren aan om afvalbijplaatsingen te verminderen.
In beeldtaal
In sommige gedeeltes in Kruiskamp heeft de gemeente een afval-startpakket aan bewoners gegeven met communicatie in beeldtaal. Hierin legt Gemeente Amersfoort uit wat je moet doen met je afval, hoe de ROVA-pas werkt en wat je moet doen met afval dat niet in de container kan. Daarnaast is er informatie in te vinden over het gratis laten ophalen of wegbrengen van afval en zit er een keycord bij waar een ROVA-pas in kan.
“Ook is het beeld uit de communicatie teruggebracht als sticker op containers in de openbare ruimte en op een bord dat er bijstaat,” aldus Gemeente Amersfoort. Door deze herhalingen voor én achter de voordeur hoopt de gemeente te zorgen voor een schonere buitenruimte in Kruiskamp. Ook is de gemeente bezig met een uitgebreidere vernieuwde aanpak die gebaseerd wordt op de gemonitorde afvalbijplaatsingen.
Toekomstige plannen Neptunusplein
Op het Neptunusplein, het winkelgebied in Kruiskamp, gaat de gemeente ook aan de slag om het schoner te maken. “De aanpak voor het Neptunusplein zal gaan over het samen schoonmaken en waar je je afval kan laten. Ook hier zal gebruik worden gemaakt van het uitleggen aan de hand van beeldtaal op containers,” laat de gemeente weten. Gemeente Amersfoort vindt het vooral belangrijk om samen te werken met alle betrokkenen zoals winkeliers, bewoners en bezoekers.
Ook is het voor de gemeente belangrijk dat er niet met de vinger wordt gewezen, maar juist wordt gekeken naar welke mix van oorzaken moeten veranderen. Een van deze oorzaken zou het aanbod van faciliteiten voor het weggooien van afval kunnen zijn, geeft de gemeente aan. De precieze plannen voor het Neptunusplein zijn nog niet duidelijk, maar aan het plan van aanpak wordt gewerkt.
Fotobron: Gemeente Amersfoort, afdeling leefomgeving
Recente reacties