Wethouder Windhouwer: “Mensen lopen niet te koop met het feit dat ze hun energierekening niet kunnen betalen”

“Net als heel Nederland staat Nijkerk voor de opgave om in 2050 energieneutraal te zijn”, valt te lezen op de website van de gemeente Nijkerk. En dan wel op de speciale website van de gemeente over duurzaamheid: ‘Duurzaam Nijkerk’. Paasbossers hebben, in vergelijking tot andere Nijkerkse wijken, een wat lager gemiddeld inkomen. Toch zullen ook hun huizen verduurzaamd moeten worden. Hoe krijgt de gemeente ook de mensen met wat minder te besteden mee in hun klimaatdoelen?

René Windhouwer is wethouder duurzaamheid in Nijkerk. Hij ziet dat een te laag inkomen problemen brengt bij verduurzaming: “Mensen lopen niet te koop met het feit dat ze eigenlijk hun energierekening niet kunnen betalen. Ze schamen zich er soms voor als ze in armoede leven.” Uit onderzoek van Universiteit Utrecht bleek in 2022 al dat die schaamte kan zorgen voor eenzaamheid en een drastische vermindering van sociaal contact. Daarnaast houdt de armoede door de schaamte stand en kan het verergeren.

Windhouwer geeft aan dat er een oplossing is voor mensen die geen geld hebben om hun huis te verduurzamen: “Sinds kort is er een subsidieregeling beschikbaar voor wie wel wil verduurzamen, maar dat financieel niet kan.” De subsidie kan aangevraagd worden voor huizen onder een bepaalde WOZ-waarde, te controleren bij de gemeente. Daarnaast kun je voor gratis advies terecht bij de Klimaatkamer.

Naast de subsidieregeling hoopt Windhouwer dat bewoners zich verenigen om samen met een verduurzamingsplan te komen. “Dan kunnen ze bij ons komen waar ze hulp bij willen, zoals geld, spullen of verduurzamingsmaatregelen.” De wethouder doelt hiermee op het Uitdaagrecht, waar de wethouder dit najaar mee wil starten. Aanleiding hiervan is een in juni 2024 aangenomen wetsvoorstel waarmee het kabinet de “betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van hun beleid van hun gemeente” wil versterken.

Windhouwer hoopt met subsidies en het Uitdaagrecht ook bewoners met een lager inkomen mee te krijgen in de klimaatdoelen van de gemeente. Het is de vraag of de schaamte niet in de weg zit bij bewoners om zich te verenigen, zoals de Universiteit Utrecht concludeerde uit onderzoek. We zullen dit najaar de eerste effecten zien van dit Uitdaagrecht. Tot die tijd kan je altijd nog advies inwinnen bij de Klimaatkamer. Met een relatief lager inkomen kunnen de Paasbossers al hun advies, en alle hulp van de gemeente in ieder geval goed gebruiken.

 

Maak jij je zorgen over verduurzaming, of over andere onderwerpen? Stuur een bericht naar ons via Instagram: @Paasrelaas, of mail ons via paaspostnijkerk@gmail.com!