Waarom deze actiedag tegen cybercrime ook interessant is voor Matenaren

Op woensdag 2 april vindt de actiedag ‘Echt niet vandaag’ plaats in de Centrale Bibliotheek CODA. Op deze interactieve middag kunnen Apeldoorners terecht met hun zorgen over cybercrime, ook inwoners van De Maten. “Oudere inwoners zijn een gewillig slachtoffer, maar ook jongeren zijn makkelijk te lokken.”
Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam in 2023 maar liefst 15,6 procent van de Nederlanders in aanraking met online criminaliteit. Niet voor niets komt de politie-eenheid Oost-Nederland in actie en wel in Apeldoorn. Vanaf 14:00 uur is CODA het decor van bewustwording over cybercrime.
Slachtoffers in De Maten
Moeten inwoners van het dichtbevolkte De Maten zich extra zorgen maken? Volgens Matthijs Terpstra, coördinator Digitaal Meedoen bij CODA, is de wijk geen doelwit op zich. Toch is daar de ‘doelgroep’ van cybercriminelen wel volop aanwezig: ouderen. “Mensen op leeftijd hebben minder digitale vaardigheden, zijn goedgeloviger en hebben vaak wat geld opzijgezet.”
Ook jongeren laten zich makkelijk in de val lokken volgens Terpstra. “Zij slaan aan op voordeeltjes van apps die kunnen vragen om je camera, locatie of microfoon aan te zetten. Die apps kunnen zo allerlei gegevens van je telefoon downloaden en verkopen aan internetcriminelen. Plots krijg je dan een mail: Betaal dit bedrag, anders worden je gegevens openbaar gemaakt.”
Van phishing tot belfraude
Sommige leeftijdsgroepen mogen dan makkelijker slachtoffer zijn, toch benadrukt Terpstra dat het iedereen kan overkomen. “Er zijn genoeg inwoners van De Maten die online hun spaarrekening en persoonsgegevens hebben staan. Voor cybercriminelen is het interessant als er iets te halen valt.” Ook thema’s als phishing, Whatsapp-fraude en belfraude komen aan bod in CODA.
Niet alleen in de bibliotheek, maar ook in de rest van de stad is online criminaliteit hét gesprek van de woensdag. Zo trekken Aventus-studenten de stad in en maken zij Apeldoorners weerbaar tegen online criminaliteit. Daarnaast zijn ze te vinden in het Centrum van Veiligheid en Digitalisering, waar mkb’ers gecontroleerd worden op hun cyberveiligheid.
Recente reacties