Vragen op vrijdag: zelf je huis verkopen

Iedere week publiceert de redactie de rubriek ‘Vragen op Vrijdag‘, waarbij er antwoord gegeven wordt op drie lezersvragen. Deze week gaan de vragen over het thema: zelf je huis verkopen.

Huizen worden veelal verkocht door makelaars, maar er zijn ook enkele particulieren die in Overijssel zelf hun huis verkopen. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen aan verkopen via een makelaar?

Wat is het voor- en nadeel van je huis zelf verkopen in plaats van via een makelaar?

Dezelfde vraag kregen wij van Jelmer, een luisteraar van de Cast van een Huis podcast. Wij gingen in gesprek met Eric Manche, een Overijsselse makelaar, en inwoners van Kampen die hun huis verkopen.

Lagere kosten

Een groot voordeel van je huis zelf verkopen zijn de kosten. Hoeveel een makelaar kost verschilt erg per geval. “De courtage (kosten) van een makelaar kan een percentage van de aankoopsom zijn, maar kan ook een vast uurloon zijn (..) Het verschilt per makelaar en zelfs per klant”, vertelt Eric.

Cobie, een inwoner van Kampen die net haar huis heeft verkocht, betaalde 1,25% van de verkoopsom aan haar makelaar. “Dat is al gauw bijna 5.000 euro”, vertelt zij.

Gemak

Toch was het dit geld voor Cobie wel waard: “Met de biedingen wilden wij ons niet bemoeien. (..) Je kan niemand voortrekken of benadelen. (..) Ook is het fijn dat de bezichtigingen via de makelaar lopen.”

Hoewel het verkopen van een huis in tijden van een oververhitte huizenmarkt wellicht makkelijk is, komt er meer kijken bij de verkoop dan enkel een gelikte verkooppagina en wat bezichtigingen. “Bij aan- en verkoop moet je de goede informatie geven. (..) Geef je foutieve informatie dan kan een koper achteraf een schadeclaim indienen”, zegt Eric.

“De voordelen van een makelaar zitten met name in het juridische deel. Zo heb je onderzoeks- en vermeldingsplicht. Er zijn voorbeelden van mensen die zelf hun huis verkopen waarbij dit prima is gegaan, maar er zijn ook voorbeelden waarbij eigen verkoop uiteindelijk tot een rechtszaak heeft geleden”, legt Eric uit.

Toch wat zelf doen

Hoewel je een huis zelf kunt verkopen – mits je voldoende verstand ervan hebt en alles juridisch dichttimmert – is het plaatsen van een huis op verkoopsite Funda voor een particulier niet mogelijk. Er zijn echter verschillende makelaars waarbij je zelf zijn diensten uit kunt kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld het juridische deel en het plaatsen op Funda laten doen door een makelaar en zelf de teksten en foto’s maken.

Meer weten over het zelf verkopen van je huis? Luister dan onze podcast!

https://open.spotify.com/episode/0q7czbZXnvgtXSoaye4UcK?si=pmJkuYEGTIWByiXazP8qoA

Meer weten over de woningnood in de provincie Overijssel? Een overzicht van het laatste nieuws vind je op Publiekplein. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor de laatste updates. Zelf ook te maken met de woningnood in de provincie Overijssel? Laat het ons dan vooral weten via social media of de mail.

Leave comment